Gürcistan’da hükümetin Avrupa Birliği (AB) katılım müzakerelerini 2028 yılına kadar askıya alma kararı, başkent Tiflis ve diğer kentlerde protestoları alevlendirdi. Başkentte düzenlenen gösterilerde, parlamento binası protestocuların hedefi oldu.
PARLAMENTO BİNASINA SALDIRI
Başkent Tiflis’te parlamento binası önünde toplanan yüzlerce protestocu, hükümeti protesto etmek amacıyla havai fişek ve taşlarla binaya saldırdı. Güvenlik güçleri, parlamento binasından tazyikli su kullanarak kalabalığı dağıtmaya çalıştı.
PROTESTOLAR BATUM’A SIÇRADI
Gösteriler, Türkiye sınırındaki Batum’da da devam ediyor. Üç gündür süren eylemlerde, yüzlerce kişi Acara Hükümet Binası önünde toplandı. Ellerinde Gürcistan ve AB bayrakları taşıyan protestocular, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını talep etti.
CUMHURBAŞKANI ZURABİŞVİLİ’DEN DESTEK
Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, düzenlediği basın toplantısında protestocuları savunarak, eylemlerin anayasal çerçevede gerçekleştiğini vurguladı. Zurabişvili, “Hükümetin anayasa dışına çıkan kararları, Avrupa entegrasyon sürecimizi durdurmayı hedefliyor. Ancak halk, anayasa ve ülkenin geleceği için mücadelesini sürdürüyor” ifadelerini kullandı.
200 Gösterici Gözaltında
Gürcistan Genç Hukukçular Derneği, 28 Kasım ile 1 Aralık arasında devam eden protestolarda 200 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Derneğin bildirdiğine göre, gözaltına alınanlar arasında çocuklar, kadınlar, gazeteciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de bulunuyor.
AB KATILIM SÜRECİ VE TARTIŞMALI KARAR
Gürcistan hükümeti, 28 Kasım’da AB ile müzakerelerin 2028 yılı sonuna kadar askıya alındığını duyurmuştu. 2022’de AB üyeliği için başvuran Gürcistan, 2023’te aday ülke statüsü kazanmıştı. Ancak “Yabancı Etkinin Şeffaflığı Hakkında” yasa nedeniyle Temmuz 2023’te AB süreci askıya alınmıştı.
Protestoların büyüyerek devam etmesi, Gürcistan’daki siyasi gerilimi artırırken, hükümetin AB kararına karşı halkın tepkisi uluslararası kamuoyunda dikkat çekiyor.