Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, gece saatlerinde yaptığı bir halka sesleniş konuşmasında ülkesinde sıkıyönetim ilan ettiğini açıkladı. Yoon’un bu açıklamasının ardından, polisin engellemelerine rağmen 190 milletvekili meclis binasına ulaşarak, sıkıyönetimin kaldırılması yönünde bir karar aldı. Sıkıyönetim kararının duyurulmasının ardından meclisin dışında büyük bir protesto gösterisi düzenlendi. Yoon, kısa bir süre sonra yaptığı ikinci bir açıklamada sıkıyönetimi kaldıracağını duyurdu. Kabine de, sıkıyönetimin kaldırılmasına ilişkin kararı onayladı.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, YTN televizyonunda canlı yayınlanan konuşmasında, ülkesindeki özgürlük ve anayasal düzeni korumak amacıyla sıkıyönetim ilan etmekten başka bir seçeneği olmadığını belirtti. Yoon, muhalefeti "yasama sürecini rehin almakla" suçladı ve "Özgür Kore Cumhuriyeti'ni Kuzey Koreli komünist tehditlerden korumak, halkın özgürlüğünü ve mutluluğunu yok etmeye çalışan Kuzey Kore yanlısı, devlet karşıtı güçleri yok etmek ve anayasal düzeni savunmak için sıkıyönetim ilan ediyorum" şeklinde konuştu. Yoon, bu kararını, ana muhalefet Demokratik Parti'nin ülkenin üst düzey savcılarını görevden almak için sunduğu önergeyi ve hükümetin bütçe teklifini reddetmesini gerekçe gösterdi.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilanının ardından, hem iktidar partisinden hem de ana muhalefet partisinden eleştiriler yükseldi. Ana muhalefet Demokratik Parti'nin lideri Lee Jae-Myung, Yoon'un kararını anayasaya aykırı olarak nitelendirerek, başkanın hiçbir gerekçe göstermeksizin sıkıyönetim ilan ettiğini ifade etti. Lee, ayrıca sıkıyönetim ilanı sonrası milletvekilleri ve halkı Ulusal Meclis'e çağırarak bu durumu protesto etti. İktidar partisi Halkın Gücü'nün Genel Başkanı Han Dong-hoon ise Yoon'un kararının yanlış olduğunu savunarak, sıkıyönetimin kaldırılması için halkla birlikte mücadele edeceğini söyledi.