Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un "muhalefetin devlet aleyhinde faaliyetlerde bulunduğu" gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmesinin ardından başlayan siyasi kriz büyüyor. Güney Kore medyasına göre, Kore’yi Yeniden İnşa Partisi ve 59 aktivistten oluşan bir grubun şikayeti üzerine Devlet Başkanı Yoon hakkında "sıkıyönetim ilan ederek vatana ihanet ettiği" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.
YÜKSEK MAKAMLARA YÖNELİK SUÇLAMALAR
Devlet Başkanı Yoon’un yanı sıra, dün istifa eden Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, sıkıyönetim komutanı ilan edilen Kara Kuvvetleri Komutanı Park An-su ve İçişleri Bakanı Lee Sang-min de sıkıyönetim ilanındaki rolleri nedeniyle "vatana ihanet" ve çeşitli suçlamalarla karşı karşıya kaldı. Savcılık, Yoon’a sıkıyönetim ilan etmesini öneren eski Savunma Bakanı Kim Yong-hyun’a seyahat yasağı getirdi.
6 SAAT SÜREN SIKIYÖNETİM
Devlet Başkanı Yoon, geçtiğimiz Salı günü “muhalefetin devlet aleyhinde faaliyetlerde bulunduğu” gerekçesiyle sıkıyönetim ilan ettiğini açıklamıştı. Bu kapsamda, Kara Kuvvetleri Komutanı Park An-su sıkıyönetim komutanı olarak atanmış, Ulusal Meclis ve siyasi partilerin faaliyetleri yasaklanmıştı. Ancak saatler sonra Ulusal Meclis’te yapılan acil toplantıda sıkıyönetimin kaldırılması kararlaştırıldı ve uygulama yaklaşık 6 saat sonra sona erdi. Sıkıyönetim kararı, ülkede siyasi krizi derinleştirirken, 6 muhalefet partisi Yoon’un görevden alınması için meclise önerge sundu.
SAVUNMA BAKANI’NIN İSTİFASI
Sıkıyönetim kararına yönelik eleştirilerin ardından Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, "Sıkıyönetim kararı ile halkta kafa karışıklığı ve endişeye neden olduğum için üzgünüm ve derin bir sorumluluk hissediyorum" diyerek görevinden istifa etti. Devlet Başkanı Yoon, Kim’in yerine Suudi Arabistan Büyükelçisi olarak görev yapan emekli general Choi Byung-huk’u aday gösterdi. Choi’nin, Ulusal Meclis tarafından onaylanması halinde Savunma Bakanı olarak atanması bekleniyor.
MUHALEFETİN İDDİALARI
Muhalifler, ülkede sıkıyönetim ilanını gerektiren bir kriz ortamı olmadığını belirterek, Yoon’un hakkındaki yolsuzluk iddialarından dikkatleri uzaklaştırmak için bu adımı attığını savundu. Nisan ayında yapılan seçimlerin ardından, Ulusal Meclis’te çoğunluğun muhalefetin eline geçtiği biliniyor. Sıkıyönetim kararının siyasi gerilimi daha da artırdığı belirtiliyor.