Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un görevden alınması için muhalefet tarafından sunulan azil önergesinin Ulusal Meclis’teki oylaması, iktidardaki Halkın Gücü Partisi’nin (PPP) oturumu terk etmesi nedeniyle yapılamadı.
SIKIYÖNETİM KRİZİ SİYASİ GERİLİMİ ARTIRDI
3 Aralık’ta Yoon’un ilan ettiği ve 6 saat sonra geri aldığı sıkıyönetim, ülkede siyasi krize yol açmıştı. Muhalefet, Yoon’un görevden alınmasını talep ederken, aynı zamanda Yoon’un eşi Kim Keon Hee hakkındaki yolsuzluk iddialarının özel bir savcı tarafından soruşturulmasını önerdi.
İLK OYLAMA SONUÇSUZ KALDI
Ulusal Meclis’te yapılan ilk oylamada, Kim Keon Hee’ye yönelik yolsuzluk iddialarının soruşturulmasına ilişkin yasa tasarısı 198 lehte, 102 aleyhte oy aldı ancak 300 sandalyeli Meclis’te üçte iki çoğunluk sağlanamadığı için kabul edilmedi.
İKTİDAR PARTİSİ OYLAMAYI TERK ETTİ
İkinci oylama sırasında, iktidardaki PPP milletvekillerinin çoğunluğu, 3 milletvekili dışında oturumu terk etti. Meclis Başkanı Woo Won-sik, milletvekillerine oturuma dönme çağrısında bulunarak, oylamanın yapılabilmesi için gerekli sayıya ulaşılamadığını duyurdu.
AZİL İÇİN GEREKLİ DESTEK
Yoon’un görevden alınabilmesi için meclisteki 200 milletvekilinin üçte ikilik çoğunluğunun oyu gerekiyor. Ancak, muhalefet bloku 192 sandalyeye sahipken, önergenin geçebilmesi için iktidar partisinden en az 8 milletvekilinin desteği gerekiyor.
AZİL SÜRECİ VE HUKUKİ TEMELLER
Güney Kore yasalarına göre, bir siyasetçi görevini kötüye kullanarak anayasayı ihlal ederse, Ulusal Meclis’te azil süreci başlatılabiliyor. Devlet Başkanı için azil önergesinin kabul edilmesi, Meclis’in üçte iki çoğunluğunun onayına bağlıyken, diğer siyasiler için salt çoğunluk yeterli oluyor. 72 saat içinde oylama yapılması gerektiği belirtiliyor.