Kanun, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu'ndaki malul ve engellilerin araç alımlarına ilişkin istisnayı değiştiriyor. Bu düzenlemeye göre, Cumhurbaşkanı, bu istisnanın uygulanmasında, istisna kapsamına giren araçları yerli katkı oranı, motor silindir hacmi, emisyon türü ve değeri gibi kriterlere göre topluca veya ayrı ayrı belirleme yetkisine sahip olacak.

ÖTV'SİZ ARAÇ HAKKINDAN 10 YILDA BİR FAYDALANILACAK

Yapılan değişikliğe göre, şimdiye kadar ÖTV'siz araç hakkından 5 yılda bir yararlanabilen engelliler, bundan sonra bu haktan 10 yılda bir faydalanabilecek. Ayrıca,alınacak araçlarda yüzde 20 oranında yerlilik şartı getirilmiş oldu.

SÖZLEŞMELİ STATÜDEN MEMUR KADROLARINA GEÇENLERLE İLGİLİ DÜZENLEME YAPILDI

İlgili kanunlar doğrultusunda, sözleşmeli statüden memur kadrolarına geçenler, 8 yıl boyunca herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara verilen ilave kademe hakkından yararlanabilecek. Ayrıca uzman yardımcılığına atanan ve yeterlik sınavına girmeye hak kazananlar için sınav, en geç 6 ay içinde gerçekleştirilecek.

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞINA YENİ YETKİ TANINACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, döner sermaye işletmesi kurma yetkisi kazanacak. Bu işletmeye 500 milyon lira sermaye tahsis edilecek ve bu tutar, Cumhurbaşkanı kararıyla 5 katına kadar artırılabilecek. Bakanlığın döner sermayesi, sanayi ve teknoloji yatırımları ile altyapı hizmetlerinin yürütülmesi, Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri, girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi, AB mevzuat ve uyum süreçleri, bilişim, teknoloji, siber güvenlik ve dijitalleşme gibi alanlarda kullanılacak.

MÜCBİR SEBEP DURUMLARINDA VERGİ DÜZENLEMELERİ YAPILDI

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mücbir sebep olarak kabul edilen durumlarda bölge, ilçe, mahalle ve afete uğrayan alanlar için mücbir sebep hali ilan etme yetkisine sahip olacak. Bakanlık, mücbir sebep halleri nedeniyle bölgeler ve afetten etkilenenler için vergi türleri, vergilendirme usulleri, defter tutma yöntemleri, iş yerleri, sektörler, öz sermaye toplamı, satış hasılatı ve çalıştırılan personel sayısını dikkate alarak mücbir sebep hali ilan edebilecek. Bu süreçte vergi ödemelerini yerine getiremeyenleri, belirlenen kriterler ve faaliyetin devam edip etmediği göz önünde bulundurularak vergi türü ve dönemi itibarıyla tespit edebilecek.

GSS BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?

Kanun, 1 Ocak 2015 öncesine ait ödenmemiş Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi feri alacaklardan vazgeçilmesini öngörüyor.

Kaynak: Haber Merkezi