İstanbul Barosu’na bağlı genç avukatlar, CMK Ücret Tarifesi'nin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ne (AAÜT) eşitlenmesi talebiyle topladıkları bin imzayı Adalet Bakanlığı'na sundu. Adalet Bakanlığı önünde açıklama yapan avukat Doğan Zafer Çıngı, taleplerinin dikkate alınmasını isteyerek, "Atanmış müdafi olarak hizmet vermek, vatandaşlarımızı hakkıyla savunmak bizler için imkansız hale gelmiştir. Sistem bu haliyle tıkanma noktasına gelmiştir" dedi. CMK kapsamında görevlendirilen avukatlar, "Eşit işe, eşit ücret", "Savunmayı savunuyoruz", "CMK'da angarya son bulmalıdır" ve "Avukatın emeği sömürülemez" gibi sloganlar atarak taleplerini dile getirdi.

“ALDIĞIMIZ ÜCRET, TEMEL MASRAFLARI DAHİ KARŞILAMAYA YETMEMEKTEDİR"

Grup adına açıklama yapan avukat Doğan Zafer Çıngı, CMK hizmetinin angaryaya dönüştüğünü belirterek, "Avukat sayısındaki kontrolsüz artış ve ülkenin kötüleşen ekonomisiyle birlikte, CMK sistemi adı verilen atanmış müdafilik, genç avukatlar için geçim kaynağı haline gelmiştir. Bu durum, avukatların geçimi için eskisinden çok daha önemli bir hale gelmiştir. Ancak bu hizmetin karşılığında aldığımız ücret, yol, yemek gibi temel masrafları dahi karşılamaya yetmemektedir" ifadelerini kullandı.

"SAVUNMANIN OLMADIĞI YERDE ADALET YOKTUR"

Çıngı, savunmanın önemine vurgu yaparak "Ülkemizin de taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, anayasamız ve kanunlarımızla belirlenen müdafi atama sistemiyle amaçlanan; hiçbir kişinin avukatsız yargılanmamasıdır. Savunmanın olmadığı bir yerde işkence, kötü muamele ve haksızlık vardır, fakat adalet yoktur" şeklinde konuştu.

Çıngı, konuşmasına şöyle devam etti: "Biz avukatların her bir dosya için alabileceği taban ücret, kendi tarifemiz uyarınca zaten belirlenmektedir. Güncel tarifeye göre bir ağır ceza mahkemesinde görülecek dava için avukata ödenmesi gereken ücret, en az 48 bin TL'dir. Atanmış müdafilik kapsamında ise aynı iş için yıllarca sürecek bir yargılamada avukata ödenecek ücret sadece ve sadece 7 bin 50 TL'dir."

"VATANDAŞLARIMIZI HAKKIYLA SAVUNMAK, BİZLER İÇİN İMKANSIZ BİR HALE GETİRİLMİŞTİR"

"Vergileri de düşüldüğü takdirde 5 bin TL'ye kadar inmektedir. Sadece duruşma masraflarıyla dahi uzun yıllar süren yargılama sürecinde bu ücret bizlerin cebine girmeden yok olmaktadır" diyen Çıngı, "Üstelik daha iki sene önce Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'yle CMK Ücret Tarifesi arasındaki fark 5 kat iken, günümüzde bu fark 7 katına çıkmış ve bu tarifeler arası uçurum, gün geçtikçe derinleşmiştir. Gelinen aşamada atanmış müdafi olarak hizmet vermek, yani vatandaşlarımızı hakkıyla savunmak, bizler için imkansız bir hale getirilmiştir. Sistem, bu haliyle bir tıkanma noktasına gelmiştir" ifadelerini kullandı.

"İMZALARIMIZIN DİKKATE ALINMASINI İSTİYORUZ"

Çıngı, "CMK Ücret Tarifesi, AAÜT'e eşitlensin" talebiyle topladıkları bin imzayı Adalet Bakanlığı'na teslim ettiklerini belirterek, "2025 CMK Ücret Tarifesi, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ne eşitlenmelidir. Biz avukatlar 'eşit işe, eşit ücret' talebimizin kabul edilmesi için topladığımız bin imzayı Adalet Bakanlığı'na teslim ettik. Bu imzalarımızın yarın toplanacak olan Adalet Bakanlığı Plan ve Bütçe Komisyonu'nda dikkate alınması istiyoruz. CMK Ücret Tarifesi'nin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ne eşitlenmesini talep ediyoruz" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi