Uzmanlar, dijital bir model üzerinden, yeterince uyumamanın 2050 yılına kadar vücudumuzda nasıl olumsuz etkiler yaratabileceğini gösteren veriler sundu. Uzmanlar, gece altı saat uyku uyumanın, şişmiş gözler, incelmiş saçlar, kırmızı gözler ve kronik sırt ağrıları gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor. Modern yaşamın telaşı ve akıllı telefonlara olan takıntı nedeniyle, insanlar genellikle ihtiyaçları olan uyku süresini alamıyor.
UZMANLARDAN KRİTİK UYARI: 7 SAATTEN AZ UYUYANLAR RİSK ALTINDA!
Yetişkinlerin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için gecede 7 ila 9 saat uyumaları gerektiği vurgulanıyor. 7 saatin altındaki uykular, sağlık sorunları açısından daha yüksek risk taşıyor. Uyku uzmanı Dr. Sophie Bostock, gecede yalnızca altı saat uyuyan bir kişinin 2050 yılında vücudunda meydana gelebilecek değişiklikleri dijital bir modelle gösterdi.
2050'DE NE OLACAK?
Altı saatlik uyku düzeninin, vücutta hafıza kaybı, kronik sırt ağrıları, seyrelmiş saçlar, sarkan cilt ve şişmiş gözlerle sonuçlanabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca, kas kütlesinin azalması ve zayıf bağışıklık sistemi nedeniyle sık hastalanma riski de artıyor.
ARAŞTIRMALARA DAYALI MODEL: "HANNAH"
Bu dijital model, 2010 yılından itibaren uyku kaybının vücut üzerindeki etkilerini inceleyen 19 akademik makaleye dayanıyor. Araştırmalar, uzun süreli uyku eksikliğinin obezite, kalp hastalıkları ve Tip 2 diyabet gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ortaya koyuyor.
SAĞLIK İÇİN EGZERSİZ VE UYKU DÜZENİ
Uzmanlar, haftada en az 150 dakika orta şiddetli egzersiz yapılmasını öneriyor. Ayrıca, düzenli su tüketimi, rahat ve destekleyici bir yatak kullanımı ve gün boyunca güneş ışığına çıkılmasının sağlığı iyileştirebileceği belirtiliyor.
EN KÖTÜ SENARYO: "HANNAH"
Bensons pazarlama müdürü Lisa Richards, "Hannah modeli, kötü uyku alışkanlıkları ve yetersiz yatak desteği ile karşılaşılan en kötü senaryoyu temsil ediyor. Bu modelin amacı, insanların uyku alışkanlıkları konusunda daha dikkatli olmalarını sağlamak" dedi.