Gazprom, 1 Ocak'ta sona erecek anlaşma öncesinde bugün Avrupa'ya 42,4 milyon metreküp yerine 37,2 milyon metreküp gaz göndereceğini duyurdu.
Anlaşmanın süresi dolduktan sonra yeni bir uzlaşı sağlanmaması durumunda, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gaz akışı yılın ilk saatlerinde tamamen durabilir.
PUTİN: “YENİ ANLAŞMA İÇİN VAKİT YOKTU”
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 26 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Ukrayna üzerinden gaz tedariki için bu yıl içerisinde yeni bir anlaşma yapmaya vakit kalmadığını belirtmişti.
UKRAYNA YENİ ANLAŞMAYI REDDETTİ
Ukrayna, bazı Avrupa ülkelerinin baskılarına rağmen, Rusya ile yeni bir gaz anlaşması yapmayı reddetti. Bu karar, Ukrayna’nın Rusya’dan alacağı yıllık 800 milyon dolarlık transit ücretten vazgeçmesi anlamına gelirken, Gazprom ise Ukrayna üzerinden gerçekleşen yaklaşık 5 milyar dolarlık satış güzergahını kaybetmiş olacak.
SLOVAKYA VE MOLDOVA DAHA ÇOK ETKİLENECEK
Gaz akışının durması, Ukrayna’ya komşu Moldova için büyük bir darbe olurken, Avrupa Birliği içinde bu durumdan en çok etkilenecek ülke Slovakya olacak. Slovakya Başbakanı Robert Fico, Ukrayna’nın gaz geçişini durdurması halinde misilleme olarak Ukrayna’ya elektrik arzını kesmekle tehdit etti.
Slovakya Ekonomi Bakanlığı ise gaz tedarikinin kesilmesi nedeniyle ülkede bir doğal gaz sıkıntısı beklenmediğini, ancak gaz şirketlerinin alternatif güzergahlar için 177 milyon euro daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacağını açıkladı.
TÜRKAKIM AVRUPA İÇİN TEK GÜZERGAH OLACAK
Ukrayna üzerinden gaz akışının sona ermesi durumunda, Avrupa’ya Rus gazının taşınacağı tek güzergah olarak TürkAkım boru hattı kalacak. Özellikle Macaristan, Karadeniz’den geçen TürkAkım üzerinden güneyden gaz almayı sürdürebilecek.
Rusya’nın Avrupa’ya doğal gaz tedarik ettiği Yamal Avrupa ve Kuzey Akım boru hatlarının devre dışı kalmasıyla Gazprom, 2023 yılında 7 milyar dolar zarar ederek 1999’dan bu yana ilk kez yılı zararla kapattı.
Ucuz Rus gazı tedarikindeki azalma, Avrupa’da ekonomik yavaşlama, enflasyon artışı ve hayat pahalılığı gibi sorunlara yol açmıştı. Bu süreçte Avrupa’nın alternatif enerji kaynaklarına yönelmesi ise dikkat çekiyor.