Yeni bir çalışmaya göre, gaz ocakları ve gaz sobalarının yaydığı kirletici maddelerin, her yıl Avrupa‘da 40 bin kişinin erken ölümüne neden olduğu tespit edildi.

Ocaklar kalp ve akciğer hastalıklarına yol açan zararlı gazlar yaydığı için uzmanlar, gazların tehlikeleri konusunda toplumun çok az farkındalığa sahip olmadığını dile getiriyor.

Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere‘deki haneler üzerinde yapılan bir araştırmaya sonuçları kaygı verici düzeyde. Gazlı ocak kullanımı ortalama olarak bir kişinin ömründen yaklaşık iki yılı aldığı ortaya çıktı.

Uzmanlar, AB’de her yıl 36.031 erken ölümün ve İngiltere’de 3.928’inin gazlı ocak kullanımından kaynakladığını duyurdu. Uzmanlar yalnızca azot dioksitin (NO2 ) sağlık etkilerini dikkate aldıklarını karbonmonoksit ve benzen gibi diğer gazların bu çalışmada ele alınmadığını belirtti.

AB’de de neredeyse her üç evden biri gazla yemek pişiriyor.  Birleşik Krallık‘taki evlerin yüzde 54’ünde, İtalya, Hollanda, Romanya ve Macaristan’daki evlerin ise yüzde 60’ından fazlasında gaz ocaklarının kullanımı fazla. Fosil gazı yakan ocaklar, hava yollarını iltihaplandıran zararlı maddelerin üretimine sebep oluyor.

Yayınlanan rapor, Avrupa İklim Vakfı tarafından desteklendi. Geçen yıl evlerdeki hava kalitesini ölçerek gazla yemek pişirmenin iç mekan hava kirliliğini ne kadar artırdığını bulmaya yönelik araştırmayı temel alan rapor, araştırma kapsamında Jaume I Üniversitesi ve Valencia Üniversitesi’nden bilim insanlarının gazla yemek pişirirken iç mekan ve dış mekan hava kirliliği arasındaki oranları ölçtü. İç mekanda NO 2 maruziyetini hesapladı.

AB bu ay dış hava kalitesiyle ilgili kurallarını sıkılaştırma kararı aldı. Fakat iç hava kalitesi için standartlar ortaya konulmadı. 

Avrupa Halk Sağlığı İttifakı (EPHA), politika yapıcıları emisyonlara sınırlar koydu. Daha temiz ocaklara geçişe yardımcı olmak için para teklif edildi.

EPHA, üreticileri ocakları kirlilik riskleriyle etiketlemeye zorlayarak gazlı ocakları aşamalı olarak kaldırma çağrısında bulundu.

Muhabir: Züleyha Kandöker