Psikolog Selver Yazıcı, gametofobinin evlilikle birlikte sosyal ve kültürel durumların değişmesine bağlı olarak ortaya çıkan bir kaygı durumu olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Gametofobi, Yunanca ‘gamos’ yani evlilik ve ‘fobi’ yani korku kelimelerinden türeyen, psikolojide kullanılan bir terimdir. Bu durum, hem duygusal hem de fiziksel olarak kişinin sosyal yaşamını ve ilişkilerini etkileyen bir rahatsızlıktır. Kişiler, özellikle evliliğe doğru giden iyi ilişkilerden kaçınma eğiliminde olabilir. Bunun temelinde genellikle geçmiş yaşamda yaşanan aldatılma, boşanma ya da terk edilme gibi olumsuz deneyimler yer alır.”
Yazıcı, gametofobinin nedenlerine ilişkin olarak, “Hem teknolojik hem de sosyal yaşam anlamında bireylerin sosyo-kültürel durumlarının evlilik yoluyla tamamen değişeceği düşüncesi kaygıya yol açabilir. İnsanların maddi olarak etkilenebileceğini düşünmeleri, sosyal çevrelerinin değişmesi gibi durumlar gametofobiye sebep olabilir” dedi.
“ERKEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR”
Psikolog Yazıcı, toplumsal ve kültürel olarak erkeğe yüklenen maddi ve sosyal sorumlulukların gametofobinin erkeklerde daha sık görülmesine neden olabileceğini belirterek, “Kadınlar da erkekler de gametofobiyi yaşayabilir, ancak günümüzde daha çok erkeklerin gametofobi yaşadığını gözlemliyoruz. Bunun nedeni, evlilikte sosyal ve ekonomik sorumluluğun genellikle erkek üzerinde toplandığına dair bir algının olmasıdır” ifadelerini kullandı.
TEDAVİDE BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ ÖNERİLİYOR
Yazıcı, gametofobinin genellikle ilaç tedavisine ihtiyaç duymayan bir durum olduğunu belirterek, tedavi yöntemi olarak bilişsel davranışçı terapi uygulandığını söyledi: “Bilişsel davranışçı terapi ile kişinin geçmiş yaşantısını değerlendiririz. Geçmişte yaşadığı olumsuz bir ilişki ya da aile içinde yaşadığı problemleri anlamaya çalışırız. Özellikle boşanmış bir ailede ya da sürekli kavga eden bir anne-baba ile büyüyen bireylerde gametofobi daha sık görülebilir. Bu terapi yöntemiyle kişinin problemlerini keşfetmesine ve bunlarla yüzleşmesine yardımcı oluyoruz.”
Gametofobi tedavisinde psikiyatrik ilaç kullanımına genellikle ihtiyaç duyulmadığını belirten Yazıcı, “Yüzde 5’lik bir durumda psikiyatrik tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda psikiyatri doktorları tarafından ilaç tedavisi uygulanabilir ancak gametofobi için çok fazla ilaç tedavisi önermiyoruz” diye ekledi.