Sanıklar hakkında ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 22 yıl 6’şar ay hapis cezası isteniyor.
Hatay 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına sanıklardan Emrah Bulğurcu bizzat katılırken, Murat Fuatoğlu ve Ali Onur Çinçinoğlu SEGBİS sistemiyle bağlandı. Ancak sanıklar Fuat Koku, Serdal Sıkar ve Cemal Topaloğlu duruşmaya gelmedi. Mahkeme heyeti, duruşmaya katılmayan üç sanık hakkında yakalama kararı çıkartılmasına karar verdi.
BİLİRKİŞİ RAPORU: YÖNETMELİĞE UYULMADI
Merkez Antakya ilçesi Odabaşı Mahallesi’nde bulunan 2 bloklu Fuat Koku Sitesi’nin yıkılması üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden alınan bilirkişi raporu, binaların projelendirme, yapım ve iş bitimi aşamalarında ‘Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik’ esaslarına uygun olmadığı tespitinde bulundu. Raporda müteahhitler, statik proje müellifi, şantiye şefi, yapı denetim firması yetkilileri ile yapı denetim elemanlarının asli kusurlu, belediyedeki proje ve yapı kontrol birimlerinde görevli yetkililerin ise tali kusurlu olduğu belirtildi.
SANIKLAR SUÇLAMALARI REDDETTİ
Sanık Murat Fuatoğlu, bilirkişi raporunu kabul etmediğini belirterek binayı sağlam yaptığını ve malzemeden çalmadığını savundu. Yapıda kullanılan betonun C30 kalitesinde olduğunu iddia eden Fuatoğlu, suçlamaları reddetti.
Ali Onur Çinçinoğlu da denetim sürecinde kusuru olmadığını ileri sürdü. Emrah Bulğurcu ise binanın denetiminde yer almadığını öne sürerek, denetim raporlarında bulunan imzaların kendisine ait olmadığını söyledi. Ancak, binanın arsa sahibi ve aynı zamanda depremde yakınlarını kaybeden Derviş Sönmez, “Ben sanığın denetlemeye geldiğini gördüm” diyerek sanığın ifadesini çürüttü.
Mahkeme, müşteki avukatları ve sanık avukatlarının yeni bilirkişi raporu talebini reddetti. Sanık Emrah Bulğurcu’dan imza ve yazı örnekleri alınarak, belgelerin incelenmesi için Adana Polis Kriminal Laboratuvarı’na gönderilmesine karar verildi.
“ADALETİN SAĞLANMADIĞI HER GÜN ACI BÜYÜYOR”
Depremde annesi, iki kardeşi ve yeğenini kaybeden Döne Kaya, adliye önünde yaptığı açıklamada, depremin üzerinden 725 gün geçtiğini ancak adaletin sağlanmadığını belirtti. Kaya, “69 kişinin ölümüne neden olan kişiler, 2016 yılında inşa ettikleri binayı 2007 yönetmeliğine göre yapmaları gerekirken 1997 yönetmeliğine göre yapmışlar. Zemin etüdünde belediyenin imzası yok. 11 il için hazırlanan AFAD İRAP raporlarında böyle bir depremin yaşanabileceği senaryolar içinde yer alıyordu ancak hiçbir önlem alınmadı. Bugün yapı denetim firması ve müteahhitleri yargılıyoruz, zamanı geldiğinde sorumlu kamu görevlileri de hesap verecek” dedi.
Mahkeme, davayı ileri bir tarihe erteledi.