Şener, son iki ayda üst solunum yolu enfeksiyonlarında görülen artışa dikkat çekerek, toplu taşıma ve kalabalık alanlarda maske takılmasını önerdi.

ENFEKSİYON VAKALARINDA ARTIŞ YAŞANIYOR

Prof. Dr. Şener, kış sezonunun ortasına gelindiğini belirterek, “1-2 ay öncesine kıyasla enfeksiyon vakalarının yarı yarıya arttığını gözlemliyoruz.

Özellikle kas ve eklem ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı şikayetleri öne çıkıyor.

Bu vakaların çoğunluğunda Covid-19, Influenza A ve B gibi viral etkenler görülüyor” dedi.

"YAŞLILARDA RİSK DAHA YÜKSEK"

Özellikle aşılanmamış 65 yaş üstü bireylerin influenza gibi viral enfeksiyonları ağır geçirdiğini belirten Şener, “Bu grupta viral pnömoni ağır seyrediyor ve yoğun bakım ihtiyacı doğurabiliyor. İlk 72 saat içinde antiviral tedavi, akciğerlere inen enfeksiyonların önlenmesi için kritik öneme sahip” ifadelerini kullandı.

Şener, Avrupa ve ABD'de Influenza A ve B salgınlarının yanı sıra kuş gribi ve domuz gribi türlerinin görüldüğünü, Çin’de ise İnsan Metapnömovirüsü salgınının etkili olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasında bir geçiş noktası olduğunu vurgulayan Şener, hem Influenza hem de İnsan Metapnömovirüsü vakalarının ülkemizde de görüldüğünü belirtti.

UZUN SÜRELİ ÖKSÜRÜKLER CİDDİ SORUN YARATABİLİYOR

Geçmeyen öksürüklerin ara değerlerde bakteri ve virüs kaynaklı olabileceğini kaydeden Şener, “2-3 haftayı bulan öksürük, boğazda yanma ve batma şikayetleri ciddi sıkıntıya yol açabiliyor.

Süper enfeksiyon durumunda antibiyotik tedavisi gerekebilir” dedi.

"MASKE KULLANIN"

Kapalı ve kalabalık alanlarda maske kullanımının önemine değinen Prof. Dr. Şener, “Asansör, toplu taşıma araçları, hastane gibi kapalı alanlarda mutlaka ağzınızı ve burnunuzu örtecek şekilde maske takın.

Bariyer önlem sayesinde virüsün tamamen geçmesi engellenemese bile alınan partikül miktarı azalarak hastalık daha hafif atlatılabilir” şeklinde konuştu.

Şener, özellikle riskli grupların aşılanmasının önemine vurgu yaptı ve vatandaşları önlem almaya davet etti.