Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tüfekçioğlu, Türkiye'nin su kaynakları üzerine çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Tüfekçioğlu, suyun hem ekosistem hem de insan hayatı için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, su kaynaklarının doğru kullanımı ve sürdürülebilirliği konusunda uyarılarda bulundu.
Tüfekçioğlu, Dünya Su Günü’nün önemine dikkat çekerek, “Dünyadaki su varlığının yüzde 97,5’i tuzlu sudur ve yalnızca yüzde 2,5’i tatlı su kaynaklarından oluşmaktadır. Bu küçük oranın büyük kısmı ise buzullarda yer almakta” dedi.
Bu yılki Dünya Su Günü temasının "buzulların korunması" olduğunu hatırlatan Tüfekçioğlu, buzulların kritik tatlı su rezervleri olduğuna değindi.
Türkiye’nin su kaynaklarına ilişkin mevcut verileri paylaşan Tüfekçioğlu, kişi başına düşen su miktarının 1317 metreküp olduğunu belirtti.
Bu seviyenin, Türkiye’yi “su kıtlığı çeken ülkeler” kategorisine dahil ettiğini ifade eden Tüfekçioğlu, "Yakın gelecekte bu miktarın bin metreküpün altına düşmesi yüksek ihtimal. Böyle olursa Türkiye 'su fakiri' ülke konumuna gelir" dedi.
Türkiye’de yıllık 57 milyar metreküp kullanılabilir su bulunduğunu belirten Tüfekçioğlu, bu miktarın yüzde 77’sinin tarımsal sulamada, yüzde 12’sinin içme suyu olarak, yüzde 11’inin ise sanayide kullanıldığını söyledi.
Tüfekçioğlu, “İklim değişikliği nedeniyle su kaynaklarının azalması, bu sektörlerin tamamını olumsuz etkileyecektir. İstanbul’da yaşanan su kıtlığı bu gerçeğin somut bir göstergesidir” diye konuştu.
Artvin’de, özellikle Çoruh Havzası’nda suyun büyük oranda enerji üretimi amacıyla kullanıldığını söyleyen Tüfekçioğlu, bölgedeki su zenginliğine dikkat çekti. “Bu coğrafyada kişi başına düşen su miktarı 9 bin 600 metreküptür. Havza, yıllık ortalama 20 bin metreküp yağış almaktadır. Bu da bölgedeki su kaynaklarını oldukça zengin kılmaktadır” dedi.
Tüfekçioğlu, Artvin’deki barajların enerji üretimi açısından stratejik önem taşıdığını belirterek, Yusufeli Barajı’nın 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama kapasitesiyle bu önemin başlıca örneklerinden biri olduğunu kaydetti.