Yeni düzenlemeye göre özel hastaneler, SGK tarafından belirlenen fark ücreti dışında vatandaştan ek ücret talep edemeyecek.

AKREDİTASYON ŞARTI GETİRİLDİ

Özel hastaneler, ruhsat aldıktan sonra en geç 3 yıl içinde Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü'nden (TÜSKA) akreditasyon belgesi almak zorunda olacak.

Akreditasyon alamayan hastaneler, hastaların görebileceği şekilde “Bu hastanenin TÜSKA akreditasyon belgesi yoktur” ibaresini içeren bir tabela asacak.

SUÇ GEÇMİŞİ OLANLARA HASTANE AÇMA YASAĞI

Cinsel suçlar ve belirli ağır suçlardan hüküm giymiş kişiler ile kamu görevinden yasaklılar, özel hastane açamayacak, ruhsat devralamayacak ve hastane ortaklıklarında yer alamayacak.

HASTA HAKLARI İHLALİNE SERT TEDBİR

Özel hastanelerde kötü muamele gibi hasta hakları ihlalleri tespit edilirse, ilgili birimin faaliyeti valilik kararıyla uygun şartlar sağlanana kadar durdurulacak. Ayrıca ilgililere idari ve adli işlemler uygulanacak.

Hasta odaları, poliklinikler ve bekleme salonlarına, Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi ile entegre karekodlar yerleştirilecek. Hastalar bu sistem üzerinden geri bildirimde bulunabilecek.

SAĞLIK HİZMETLERİ SIKI DENETLENECEK

Özel hastanelerde sunulan sağlık hizmetleri, tıbbi endikasyonlara uygunluk açısından Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenecek.

Denetimler, hasta dosyaları, elektronik kayıt sistemleri, tıbbi görüntüler, raporlar ve diğer belgeler üzerinden yapılacak.

Bakanlık, alanında uzman akademisyenlerden oluşan bir komisyon oluşturarak tıbbi uygulamaları değerlendirecek.

Acil ve hasta sağlığını tehlikeye sokan bir durum tespit edilirse, hastanenin ilgili birimi veya tamamı kapatılabilecek.

FAHİŞ FİYATLAR ENGELLENECEK

Yeni yönetmelikle birlikte özel hastanelerde SGK tarafından belirlenen fark ücreti dışında hiçbir ek ücret talep edilemeyecek.

Hastaların fahiş fiyatlarla karşılaşmaması için fiyat politikası sıkı denetime tabi tutulacak.