Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de meydana gelen ve 76 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasında, “sorumluluk kimde?” sorusu gündemdeki yerini koruyor.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, oteli denetleme sorumluluğunun Bolu Belediyesi’ne mi yoksa Kültür ve Turizm Bakanlığı’na mı ait olduğunun 10 gün içinde netleşeceğini belirtmişti. Konuyla ilgili olarak Avukat Serkan Kaya, kanun maddeleri üzerinden yaptığı açıklamada, sorumluluğun kime ait olabileceğini değerlendirdi.
Facianın yaşandığı gece, restoran bölümünde başlayan yangın kısa sürede tüm oteli sardı. Sömestr tatili nedeniyle büyük ölçüde dolu olan otelin ahşap iç ve dış kaplamaları, yangının hızla yayılmasına neden oldu.
Olayda 76 kişi hayatını kaybederken, 51 kişi yaralandı. Yangın sonrası denetim eksiklikleri ve güvenlik tedbirleri tartışılmaya başlandı.
Facia ile ilgili olarak 9 kişi gözaltına alındı. Yangın uyarı sisteminin çalışıp çalışmadığı, yangın merdiveninin durumu gibi sorular, sorumluluğa ilişkin tartışmaları alevlendirdi.
Bakan Yerlikaya, Bolu’daki yangınla ilgili yaptığı açıklamada, otelin denetim sorumluluğunun hangi kuruma ait olduğunun 10 gün içinde belirleneceğini ifade etti.
Avukat Serkan Kaya, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla, Kartalkaya’daki faciada sorumluluğun kime ait olduğuna dair kanunları inceledi.
Kaya, kanunların yıllar içinde sürekli değişikliğe uğraması ve birçok maddenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi nedeniyle, yasal düzenlemelerde büyük bir karmaşa yaşandığını belirtti.
Kaya, şu ifadeleri kullandı:
"Kartalkaya’da meydana gelen yangında sorumluluğun kime ait olduğu konusunda ikiye ayrılmış durumdayız. İçişleri Bakanımız bile sorumluyu tespit etmek için 10 gün süre istiyor! Kanunları incelediğimde, tahmin edeceğiniz üzere, sürekli değişen ve bütünlüğünü kaybetmiş bir düzenlemeyle karşılaştım. Hem kanun sürekli değişmiş hem de Anayasa Mahkemesi tarafından birçok maddesi defalarca iptal edilmiş."
"Torba kanunlarla, gece yarısı düzenlemeleri ile yapılan onlarca değişikliğe rağmen Kanun’un 30. maddesi bize sorumluluğun kimde olduğunu gösteriyor" diyen Kaya, şu ifadeleri kullandı:
"Maddeye göre kanundan faydalanmak ve turizmi teşvik belgesi almak için de alındıktan sonra bu niteliklerin devam edip etmediğini denetlemek de Bakanlığın görev ve sorumluluğunda. Peki Bakanlık kim: Kültür ve Turizm Bakanlığı!
Madde 2’de kanunun kapsamı şu şekilde tarif edilmiş: 'Bu kanun… turizm yatırım ve işletmelerinin teşvik edilmesine, düzenlenmesine ve denetlenmesine ilişkin hükümleri kapsar."
"Yine de emin olmak için Yönetmeliğe de bakmak lazım. O yüzden 11/3/1983 tarihli ve 83/6181 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Turizm Yatırım, İşletme ve Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Yönetmeliğe bakmak gerekiyor.
Tahmin edeceğiniz üzere yönetmeliğin de kanun gibi yamalı bohçadan farkı kalmamış! Ama onun 5. maddesi de bu konuda bize ışık tutmaya devam ediyor. Yönetmelikte bir turizm işletmesinde denetlemenin bakanlık tarafından yapılacağı açıkça yazılmış."
"Aslında ilgili yönetmelik denetim işini yapmak için 'turizm kontrolörleri kurulu' diye bir kurum ihdas etmiş. Ve 6 ila 18. maddeleri arasında da bu kurulun nasıl oluşacağı, kimlerin bu kurulda görev yapabileceği, sınav ve atama usulleri belirlenmiş" diyen Kaya, "Ama bu maddelerin tamamı 2006 yılında yapılan değişiklikle yürürlükten kaldırılmış ve yönetmelik topal ördeğe dönmüş. Yani denetim yetkisine ilişkin hüküm kalmış ama denetimi yapacak kurula ilişkin hükümler kaldırılmış. Öyle olunca da denetim işi etkinliğini kaybetmiş" ifadesini kullandı.
"Görüldüğü üzere bence bu konuda Bakanlık sorumludur. Ama bizim bu kanun yapma tekniğimiz devam ettiği müddetçe buna benzer felaketlerle karşılaşmamız her zaman olasıdır. İnşallah aklımızı başımıza alır ve bir daha böyle bir felaket yaşamayız. Bu vesile ile bir kez daha ölenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum."