Bartın’a 17 kilometre uzaklıktaki Güzelcehisar köyü sahilinde bulunan lav sütunları, 2011 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ‘tabiat anıtı’ ilan edilerek koruma altına alındı. Türkiye’nin 112’nci tabiat anıtı olan "Güzelcehisar Bazalt Sütunları", dünyanın nadir görülen doğal oluşumları arasında yer alıyor.

Lav sütunları, sadece Kuzey İrlanda, İskoçya ve ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunurken, Bartın’daki sütunlar hem yatay hem de dikey şekilde uzanarak dikkat çekiyor. Beşgen ve altıgen şeklindeki oluşumlar, yeşil orman örtüsü ve Karadeniz’in mavi sularıyla bütünleşerek ziyaretçilere görsel şölen sunuyor.

Genişliği 50-100 santimetre arasında, uzunluğu ise 100 metreyi bulan lav sütunlarının daha erişilebilir hale gelmesi amacıyla 8 yıl önce “Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi” başlatıldı. Bu kapsamda bölgeye 800 metrelik ahşap yürüyüş yolu, seyir terasları ve iskeleler yapıldı.

Tamamlanan düzenlemeler sonrasında lav sütunlarına olan ilgi katlanarak arttı. Bölgeyi geçen yıl 950 bin kişi ziyaret ederken, son 8 yılda toplam ziyaretçi sayısı yaklaşık 1,5 milyona ulaştı.

Lav sütunları, özellikle doğa tutkunları, fotoğrafçılar ve yeni evlenen çiftlerin gözde duraklarından biri haline geldi. Bölgede kruvaziyer turizminin gelişmesiyle birlikte Amasra’ya gelen Rus turistlerin de ilgisini çeken lav sütunları, bölge ekonomisine de katkı sağlıyor.

Lav sütunlarını ailesiyle birlikte Ankara’dan görmeye gelen Bekir Fentoğlu, "Çok güzelmiş, çok beğendik. Daha önce Amasra’ya gelmiştik ama burayı hiç görmemiştik. Dünyada eşi benzeri olmayan bir yer gibi görünüyor. Herkese tavsiye ederim. Yeşilliği, denizi, kumsalı ve lav sütunları ayrı güzel" dedi.

Güzelcehisar lav sütunlarının, önümüzdeki yıllarda daha fazla turist ağırlaması ve uluslararası tanınırlığının artırılması hedefleniyor.