Yılmaz, elektrik kesintilerinin azaltılması ve kaçak elektrikle mücadelenin enerji sektöründeki iki temel sorun olduğunu vurguladı.

Şebekelerin eskiliğini bahane eden şirketlerin "işinin ehli olmayan şirket" olarak değerlendirileceğini ifade ederek, dağıtım şirketlerinin kalıcı çözümler üreten yöntemler geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Yılmaz, şebekelerin yer altına alınması ve doğal etkilerden daha az etkilenmesi için yatırımların artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Yılmaz, 1 Ocak 2026’dan itibaren Türkiye'deki bütün yeni elektrik sayaçlarının akıllı ve milli olacağını duyurdu.

Yılmaz, Milli Akıllı Sayaç Sistemleri’nin (MASS) enerji sektöründe bir milat olacağını belirterek, "Yeni sayaçlar, elektrik tüketim verilerini anlık olarak izleyebilecek, tüketicilerin fatura süreçlerini daha iyi yönetmelerine yardımcı olacak ve enerji tasarrufuna olanak sağlayacaktır. Ayrıca bu sayaçlar, kesinti verilerini ve teknik kalite kayıtlarını izleyerek sorunların daha hızlı tespitine olanak sağlayacak" dedi.

Sayaç altyapısı ve cihazlarının kurulumunun elektrik dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda olduğunu ve bu süreçte tüketicilere maliyet yansıtılmayacağını da ekledi.

KAÇAK ELEKTRİK KULLANIMINA DAİR DÜZENLEME

Yılmaz, kaçak elektrik kullanımına karşı yapılan düzenlemelerin bu alandaki mücadeleye güç katacağını belirtti.

Faturalandırmada kullanılan katsayıların artırılarak, kaçak elektrik tespiti yapılan kişilere daha yüksek cezalar uygulanacağını ifade etti.

Dağıtım şirketlerinin kaçak kullanımı tespit ve tahsil işlemlerinde uygulama birliği sağlanacağını da sözlerine ekledi.

Elder Yönetim Kurulu Başkanı Barış Erdeniz, 2024 sonunda 350 milyar kilovatsaat olan elektrik tüketiminin 2035’te %48 artışla 500 milyar kilovatsaate ulaşmasının öngörüldüğünü belirtti.

Türkiye’nin kurulu gücünün ise aynı dönemde %97 artışla 227 bin megavata çıkmasının beklendiğini ifade etti.

Erdeniz, elektrik dağıtım sektörünün enerji dönüşümünde stratejik bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, altyapı modernizasyonunun ve yenilenebilir enerjiye uyumun gerekliliğini dile getirdi.

Avrupa’da yıllık 65 milyar avro, dünya genelinde ise 600 milyar dolarlık şebeke yatırımı ihtiyacından bahsedildiğini aktaran Erdeniz, Türkiye’nin bu alandaki ihtiyaçlarını karşılamak için yeni stratejiler geliştirilmesi gerektiğini söyledi.