Lüks harcamalarıyla sık sık eleştirilen Diyanet İşleri Başkanlığı, Başkan Ali Erbaş’ın açıklamalarıyla yeniden gündeme geldi.

Lüks araçlar, beş yıldızlı otel toplantıları ve yurtdışında kalabalık heyetlerle yapılan geziler gibi uygulamalarıyla eleştirilen Diyanet, bu kez araç sayısıyla ilgili tartışmaların odağında.

Başkan Erbaş, gazetecilerle gerçekleştirdiği bir buluşmada, Türkiye genelinde toplam bin müftü bulunduğunu, buna karşın 400 civarında makam aracı olduğunu savundu.

Merkez yerleşkede ise sadece 16 araç bulunduğunu belirten Erbaş, eleştirilere karşı, “Kelime oyunu yapıyorlar” dedi.

MERKEZDE 16 DEĞİL, 23 ARAÇ

Başkan Erbaş’ın “Merkezde 16 araç var” açıklamasının doğru olmadığı, TDV’nin raporlarıyla ortaya konuldu.

Rapora göre, Diyanet İşleri Başkanlığı’na toplam 23 araç tahsis edilmiş durumda. Bu araçların dokuzu TDV Eğitim Yatırım A.Ş.’den kiralanırken, 14 aracın mülkiyetinin TDV’ye ait olduğu ve “Diyanet İşleri Başkanlığı emrinde kullanılmak üzere” tahsis edildiği belirtildi.

MÜFTÜLERİN TAMAMI MAKAM ARACI KULLANIYOR

Erbaş’ın “Bin müftüye karşılık 400 makam aracı var” açıklaması ise Diyanet kaynakları tarafından tepkiyle karşılandı. BirGün’e konuşan kaynaklar, Erbaş’ın belirttiği 400 makam aracının sadece resmi plakalı araçları kapsadığını, ancak TDV şubeleri üzerinden müftülere tahsis edilen 600 araç daha bulunduğunu ifade etti.

Böylece Türkiye genelinde her müftünün makam aracı olduğu vurgulandı. Bazı müftüler, Erbaş’ın dikkatleri kendi makam araçları tartışmasından uzaklaştırmak için bu açıklamaları yaptığını öne sürdü.

KAMUDAKİ ARAÇ SALTANATI

Kiralık araçlar hariç, kamudaki araç sayısının 110 bini aştığı bilinirken, Diyanet İşleri Başkanlığı’na ait toplam araç sayısının 408 olduğu resmi verilerle doğrulandı.

AK Parti iktidarının “İtibardan tasarruf olmaz” anlayışını yansıtan bu rakamlar, kamudaki araç saltanatını bir kez daha gözler önüne seriyor.