AFAD, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi açıklarında 5,2 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini duyurdu.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "deprem fırtınası yaşanabilir" uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Sözbilir, 6 Ekim 1944’te Edremit Körfezi merkezli, 6,8 büyüklüğündeki bir depremin 20 saniye sürdüğünü, 73 kişinin hayatını kaybettiğini ve 2 bin 200’den fazla binanın hasar gördüğünü hatırlattı.
O depremde Edremit Körfezi’nin kuzey sınırında Behram ile Akçay arasında 35 kilometrelik bir yüzey kırığının oluştuğunu aktardı.
Daha yakın tarihte, 2017 yılında Çanakkale-Ayvacık depremlerinde Tuzla Fayı’nın batı bölümünde ana şoku 5,3 büyüklüğünde olan ve çok sayıda artçı depremin meydana geldiğini hatırlatan Sözbilir, o dönemde de bir deprem fırtınası yaşandığını ve birçok köy evinin hasar gördüğünü söyledi.
Sözbilir, ulusal ve uluslararası sismoloji merkezlerine göre, bugünkü depremin Edremit Körfezi içindeki doğu-batı uzanımlı bir normal fay üzerinde meydana geldiğini belirtti.
Depremin büyüklüğünün 5,0 ile 5,3 arasında ölçüldüğünü ifade eden Sözbilir, bölgede sismik hareketlerin devam edebileceğini vurguladı.
Sözbilir, şunları kaydetti: Bu kapsamda tetiklenmiş bir deprem olarak kabul edilebilir. Edremit ve Behramkale fayları Kuzey Anadolu Fayı'nın güney koluna ait fay segmentleri sınıfında değerlendirilmektedir.
Edremit Fayı'nın kayma hızı düşük, deprem üretme aralığı da geniş olduğundan, yakın gelecekte yıkıcı bir deprem üretme ihtimali yoktur.
Fakat, Körfez bu kesimde Edremit Fayı, Behramkale Fayı ve Tuzla Fayı'nın kesişim noktasında bulunduğundan büyüklüğü 5,3'ten küçük depremlerin çoğunlukta olduğu bir deprem fırtınası yaşanabilir.