Geçtiğimiz ay muayene katılım paylarında rekor seviyede artış yapan SGK, şimdi de eczanelerde en fazla talep gören ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaçlar için kısıtlayıcı bir düzenlemeye gitti.
SGK’nın tasarruf amacıyla kendi içinde aldığı kararların, vatandaşlarla paylaşılmadan eczacıların sorumluluğuna yüklendiğini belirten TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, "Hasta vatandaşlarımız eczanelerimize geldiğinde 2 kutu veya daha fazla ilaç alabileceklerini düşünürken, kurum yalnızca bir kutu ödeyince bunun hesabını bizden soruyor" dedi.
Saydan, ödenen kutu sayısı düşürülen bu ilaçların, aspirin ve ibuprofen gibi narkotik olmayan ağrı kesiciler olduğunu vurgulayarak şu açıklamayı yaptı:
"Muayene ücretleri yüzde 542 artarken, vatandaşlar bir kutuya düşen ilaçların hesabını biz eczacıya soruyor. Eğer kurum başkanımız, hastaların neden sadece bir kutu ilaç alabildiğini açıklarsa, bizler de bu yükten kurtulacağız. Bizler eczacıyız, hastalarımıza ilaç danışmanlığı yapmak istiyoruz, kaç kutu ilaç alabileceklerini açıklamak zorunda kalmak istemiyoruz."
Analjezik ve steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçların (NSAİ) antibiyotiklerden sonra en çok reçete edilen ilaçlar arasında yer aldığını belirten Saydan, konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı:
"Halk arasında ağrı kesici olarak bilinen bu ilaçları, aslında inflamasyonu baskılayarak ağrıyı azaltan ilaçlar olarak tanımlamak daha doğru olur. Hastalar bazen bu ilaçlara alışkanlık gelişeceğinden ve etkinin zamanla kaybolacağından endişe ederler, bu yüzden kullanmaktan çekinirler. Ancak NSAİ ilaçlar inflamasyonu baskılayarak ağrıyı azaltır ve bazen tamamen geçirir. Hastanın ağrısı ve tutukluğu devam ettiği sürece bu ilaçları kullanması gereklidir. Ayrıca ağrı azaldığında, hastalar daha rahat egzersiz yapabildikleri için ağrıları da giderek azalır.
Son yıllarda yapılan araştırmalara göre, bu ilaçları düzenli ve uzun süre kullanan hastalarda, hastalığın ilerleme hızının yavaşladığı gözlemlenmiştir.
Günlük hayatta baş ağrısı, diş ağrısı, regl sancısı, romatizmal ve eklem ağrıları gibi birçok durumda başvurulan bu ilaçlar, yaygın olarak kullanılmaktadır.
SGK’nın getirdiği yeni düzenlemeyle, raporlu hastalar için bile yalnızca bir kutu ilaç ödeniyor."
TEİS, bu tasarruf kararının vatandaşlarla paylaşılması gerektiğini ve sorunun eczanelerden kaynaklanmadığını kamuoyuna duyurmak istediklerini belirtti.