Tarım ve Orman Bakanlığı, iki yıl boyunca işlenmeyen tarım arazilerini tapu sahibinin rızası olmadan kiraya verebilecek.

Arazisinin farklı kişilere kiralanmasını istemeyen mülk sahipleri, gelecek tarım sezonunda üretim yapacaklarına dair yetkili kurumlara başvuru yapmak zorunda. İşlenmeyen tarım arazilerine ilişkin ilk liste, 1 Eylül 2025 tarihinde ilan edilecek.

Bu uygulama ile atıl durumdaki tarım arazilerinin üretime kazandırılması ve tarımsal çeşitliliğin artırılması amaçlanıyor. İki yıl üst üste ekim yapılmayan tarım arazileri, mülk sahibinin izni olmadan farklı kişi ve kurumlara kiralanabilecek.

KİRALAMA ÜCRETLERİ ARAZİ SAHİBİNE ÖDENECEK

Bakanlık, ekilmeyen tarım arazilerini belirleyerek sezonluk olarak üçüncü kişilere kiraya verecek. Kiralama işlemleri, arazinin tarımsal üretimde kullanılması şartıyla yapılacak.

Arazilerin tespiti için il ve ilçe tarım müdürlükleri bünyesinde Arazi Tespit Komisyonları oluşturulacak. Bu komisyonlar, kadastro parsel verileri, uydu görüntüleri, coğrafi bilgi sistemleri ve diğer kamu kurumlarından alınan verilerle birlikte yerinde kontroller yaparak işlenmeyen tarım arazilerini belirleyecek.

Hasat dönemleri dikkate alınarak 1 Eylül - 31 Ağustos arasındaki süreç temel alınacak.

BAŞVURU YAPMAYAN ARAZİSİNİ KAYBEDEBİLİR

İki yıl boyunca arazisinde ekim yapmayan tapu sahipleri, arazilerinin kiralanmasını istemiyorlarsa Bakanlığa başvurarak üretim taahhüdünde bulunmak zorunda.

Başvuru yapmayan ve belirlenen şartları sağlayan araziler, il ve ilçe tarım müdürlükleri tarafından mahalle muhtarlıkları, resmi internet siteleri ve ilan panolarında duyurularak kiralama sürecine dahil edilecek.

DİKİLİ VE ÖRTÜ ALTI ARAZİLER KİRALAMA KAPSAMINA GİRMEYECEK

Bağ, bahçe, meyve ağaçları bulunan dikili tarım alanları ile seralar (örtü altı tarım arazileri) bu uygulamanın dışında tutulacak. Ayrıca, tarımsal üretim için ekonomik olmayan araziler, tutanak altına alınarak kiralama kapsamına dahil edilmeyebilecek.

Bu yeni düzenlemeyle, işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması ve tarımsal verimliliğin artırılması hedefleniyor.