Emekli Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri olarak atandı. Sinirlioğlu, bu görevine Malta'da düzenlenen AGİT 31. Bakanlar Konseyi Toplantısı'nda, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın katılımıyla seçildi.

Geçtiğimiz Eylül ayında boşalan AGİT Genel Sekreterliği görevine Türkiye'nin adayı olarak seçilen Sinirlioğlu, teşkilatın 1975 yılında imzalanan Helsinki Nihai Senedi'nden bu yana bu görevi üstlenen ilk Türk vatandaşı oldu. AGİT, 57 katılımcı üyenin onayıyla Sinirlioğlu'nu üç yıllığına bu göreve seçti.

AGİT'İN TARİHÇESİ VE MİSYONU

Soğuk Savaş döneminde doğu ve batı blokları arasında gerginlikleri azaltmak amacıyla kurulan AGİT, ilk olarak Helsinki'de 1975 yılında imzalanan Helsinki Nihai Senedi ile faaliyetlerine başladı. 1990'ların başında Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla teşkilat, yeni dönemin tehditlerine karşı uyum sağlamak amacıyla genişleyerek, demokratikleşme, insan hakları, kriz yönetimi ve çatışma sonrası rehabilitasyon gibi alanlarda önemli bir rol üstlendi.

1994 yılında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) adını alarak uluslararası bir kuruluş haline gelen teşkilat, günümüzde Kuzey Amerika, Avrupa, Balkanlar, Kafkasya ve Orta Asya ülkelerini kapsayan en büyük bölgesel güvenlik forumu olarak faaliyet göstermektedir.

FERİDUN SİNİRLİOĞLU KİMDİR?

Uluslararası ilişkiler ve diplomasi alanında 40 yılı aşkın deneyime sahip olan Feridun Sinirlioğlu, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamlamış, yüksek lisans ve doktorasını Boğaziçi Üniversitesi'nde yapmıştır. Sinirlioğlu, 2015'te kurulan geçici hükümette Dışişleri Bakanı olarak görev yapmış, 2009-2015 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı olarak çalışmıştır. 2016-2023 yılları arasında Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi olarak görev yapan Sinirlioğlu, 2023'te BM Genel Sekreteri tarafından Afganistan Bağımsız Değerlendirme Özel Koordinatörü olarak atanmıştır.

Kaynak: Haber Merkezi