Evini kiraya vermek isteyenler için Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 1 Ocak itibarıyla zorunlu hale geliyor. Bu düzenlemeye göre, kiraya vermek isteyenler, e-Devlet üzerinden kendi gayrimenkullerini seçip, açılan pencerede emlakçısını yetkilendirecek. Emlakçılar, aldıkları yetkiyle ilanlarını çeşitli portallara girebilecek. Düzenlemenin devreye girmesiyle, yetki belgesi bulunmayan emlak işletmeleri, kiralık ilanı giremeyecek.
“SEKTÖRE CİDDİ DÜZEN GETİRİYOR”
Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, söz konusu sistemin satılık konutlar için de uygulanması gerektiğini vurguladı. Taylan, düzenlemenin başlangıçta hem kiralık hem de satılık ilanlar için hazırlanmış olduğunu ancak sonrasında yalnızca kiralık ilanlar için revize edildiğini ifade ederek "Eylülde düzenleme uygulanmaya başlanmıştı. Ticaret Bakanlığı'mızın hazırlığı doğrultusunda EİDS sektöre son derece ciddi düzen getiriyor. Biz de federasyon olarak bugüne kadar emlakçılarımıza gerekli eğitimleri verdik" şeklinde konuştu.
“SEKTÖR OLARAK HAZIRLIKLARIMIZI YAPTIK”
Taylan, uygulamanın pilot bölge olarak Bolu ve Manisa'da 1 Kasım itibarıyla zorunlu hale getirildiğine dikkat çekerek, her iki ildeki sektör temsilcilerinin de düzenlemeden memnun olduklarını belirtti. Federasyon Başkanı Taylan, bakanlığın aldığı kararla 1 Ocak 2025'te tamamen zorunlu hale gelmesi planlanan düzenlemeye satılık konut ilanlarının dahil edilmediğini hatırlatarak "Eylülden bugüne kadar sistemde ufak tefek aksaklıklar oldu fakat bakanlığımız bunların hepsini düzeltti. Sistemin ne zaman tamamen zorunlu olacağını bilmiyoruz ama sektör olarak hazırlıklarımızı yaptık ve bekliyoruz" dedi.
“BAKANLIĞIMIZ DÜZENLEMEYİ ŞU AN YALNIZCA KİRALIK İLANLARLA SINIRLI TUTTU”
Sistemin, dolandırıcılığın ve sahtekarlığın önüne geçilebilmesi adına büyük rol oynadığını vurgulayan Taylan, şöyle devam etti: "Bakanlığımız böyle ihtiyaç gördü ve düzenlemeyi şu an yalnızca kiralık ilanlarla sınırlı tuttu. Sistem sektörü çok ciddi anlamda düzene sokacak, kaçak, ayakçı dediğimiz yetkisiz emlakçıları ortadan kaldıracak. Suriye'den acil satılık gibi birçok ilan görmeye başladık."
“BU İLANLARIN ÇOĞU DA GERÇEKÇİ DEĞİL”
Taylan son olarak "Bu ilanların çoğu da gerçekçi değil. Düzenleme bu sahtekarlıkların da önüne geçilebilecek. Bakanlığımızın, düzenlemeyi sadece kiralık ilanları için değil satılıklar için de zorunlu hale getirmesinin hem tüketiciyi hem sektör temsilcilerini ciddi anlamda rahatlatacağını düşünüyorum" diye kaydetti.