"Asteromata" adlı şarkının sözlerinde "Pontus Olayları"na göndermeler olduğu iddiası, Ankara ile Atina arasında gerilime yol açtı. TRT’nin, şarkının içeriğini incelemeye aldığı ve gerekli görülmesi halinde Avrupa Yayın Birliği’ne (EBU) resmi itirazda bulunabileceği öğrenildi.

TRT, ŞARKININ SÖZLERİNİ İNCELİYOR

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), Yunanistan’ın 2025 Eurovision için belirlediği "Asteromata" adlı şarkının içeriğini detaylı şekilde incelemeye aldı. Şarkının, tarihsel olaylarla ilgili olduğu yönünde kanıt bulunması halinde, Türkiye’nin bu durumu resmi olarak EBU’ya taşıyabileceği belirtiliyor.

Türkiye, 2013 yılından bu yana Eurovision’a katılmıyor. TRT, oylama sisteminin adil olmadığını ve siyasi çıkarların müziğin önüne geçtiğini savunarak yarışmaya katılmama kararı almıştı.

YUNANİSTAN'IN EUROVİSİON TEMSİLCİSİ BELLİ OLDU

  1. Eurovision Şarkı Yarışması, İsviçre’nin Basel kentinde düzenlenecek. Yunanistan, 30 Ocak’ta yaptığı ulusal finalde, Klavdia sahne adıyla tanınan Claudia Papadopoulou’nun "Asteromata" adlı şarkısını ülkeyi temsil etmek üzere seçti.

"ŞARKI PONTUS'TAN İLHAM ALDI"

Yunan medyasında yer alan haberlere göre, "Asteromata" adlı şarkının sözleri, Pontus Rumlarının sürgün edilmesine atıfta bulunuyor.

Şarkının sahibi Klavdia, Yunan devlet kanalı ERT’ye verdiği röportajda, "Ailem Pontus kökenli, onların mülteci geçmişi var. Büyükannem bana geçmişlerini, Sovyetler Birliği’ne nasıl göç ettiklerini ve 1991’de Yunanistan’a nasıl döndüklerini anlattı. Şarkıyla özel bir bağ kuruyorum." ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte, Atina merkezli bir haber sitesi, şarkının herhangi bir tarihi olayı doğrudan hedef almadığını, savaş ve göç nedeniyle yurtlarını terk etmek zorunda kalan insanlardan ilham aldığını belirtti.

Tarihte "Pontus Olayları" olarak bilinen süreç, Karadeniz bölgesinde yaşayan Rum nüfusun bir kısmının Rusya’ya göç etmesiyle sonuçlanmıştı. Yunanistan, bu olayları "soykırım" olarak tanımlarken, Türkiye bu tanıma kesin bir şekilde karşı çıkıyor.

Türkiye’nin resmi görüşüne göre, Pontus’ta yaşananlar, I. Dünya Savaşı ve sonrasındaki çatışma ortamında meydana gelen gelişmelerin bir parçası olarak değerlendirilmesi gereken tarihsel olaylardır.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından, Türkiye’nin şarkı hakkındaki nihai kararını vererek Eurovision organizasyonuna resmi itirazda bulunup bulunmayacağı merak konusu oldu.

Kaynak: HABER MERKEZİ