Anadolu’da eski yıllardan beri oynanan ve geleneksel hale gelen ata sporu cirit, Erzurum’da dört mevsim düzenlenen resmi veya özel organizasyonlarla yaşatılmaya devam ediliyor. Müsabakaları ise çoğunlukla kadın hakemler yönetiyor. 

Mourinho, Türkiye'deki ilk derbisine çıkacak Mourinho, Türkiye'deki ilk derbisine çıkacak

RESMİ VE ÖZEL MAÇLAR YAPILIYOR

Varlığını ve heyecanını kaybetmeden sürdüren en önemli geleneksel spor dallarından biri olan atlı cirit, Erzurum’da hem oynanmaya hem de izlenmeye devam ediyor. Ülkenin birçok bölgesinde oynanmasına rağmen cirit atları ve sporcularının en yoğun olduğu şehirlerin başında gelen Erzurum’da, dostluk maçlarının yanı sıra resmi lig müsabakaları da yapılıyor.

Ekran Görüntüsü 2024 07 12 160744

RESMİ MAÇLARDA ÇİPLİ ÖNLEM

Geleneksel tarzda (kara cirit) oynanan atlı cirit maçlarının aksine resmi mücadelelerde her türlü güvenlik önlemi alınıyor. Atların boyun kısımlarına yerleştirilen özel çiplerle her maç öncesi gerekli bilgiler alınıp, buradaki veriler onaylandıktan sonra yarışmalarına izin veriliyor. Birkaç yıl öncesine kadar kask kullanılmayan atlı cirit maçlarında artık sporcuların güvenlik önlemi noktasında kask kullanması mecburi oldu. Yine yapılan düzenleme ile sporcuların rakibine atmaya çalıştığı ciritin uç kısmına plastik bir ekleme yapıldı. Böylece yaralanma ve kazaların da önüne geçilmesi amaçlanıyor.

“GÖNÜL VERMEYEN YAPAMAZ”

Cirit sporunda son yıllarda kadın hakemlerin sayısı ise artmaya devam ediyor. Hem öğrenci olan hem de cirit hakemliği yapan Mehtap Susan, ata gönül vermeyen bir kişinin bu işi yapamayacağını belirterek, “Ciritte atla bütün olmak gerekiyor. Çünkü üzerindeki sporcu kadar bizim için atlar da çok önemli. Elbette zor bir spor, kesinlikle diğer sporlar gibi değil. Atın üzerindeki sporcunun sağlığı bir nevi attan sorumlu, atın sağlığı da sporcudan sorumlu. İster istemez zorlanıyoruz. Etrafımızdaki beyler biraz spora bağımlı ve sert olduğu için biz kadın hakemleri bazen zorluyor. Ama işimi çok seviyorum. Saha içinde zaman zaman atlar üzerimize geliyor. Bazen de at sporcunun kontrolünden çıkabiliyor. Onun dışında pek bir zorluğu olduğunu düşünmüyorum. Ya da sevdiğim için bana zor gelmiyor.” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA