Elektrik kesintileri ve kaçak elektrikle mücadelede çözüm odaklı yaklaşımlar geliştirilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, 1 Ocak 2026 itibarıyla Türkiye’de tesis edilecek tüm elektrik sayaçlarının akıllı ve milli olacağını açıkladı.
"KALICI ÇÖZÜMLER GEREK"
Yılmaz, elektrik kesintilerinin hala tüketici şikayetlerinin başında geldiğine dikkat çekerek, dağıtım şirketlerinden yatırım planlamalarında kalıcı çözümler üretmelerini istedi. Şebekelerin yer altına alınması ve doğal etkilerden daha az etkilenmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Can ve mal güvenliğine yönelik ihbar ve şikayetler titizlikle incelenmeli, gereken adımlar ivedilikle atılmalıdır" dedi.
Kaçak elektrik kullanımının enerji sektöründe kanayan bir yara olduğunu belirten Yılmaz, bu mücadelede eğitimsel ve hukuksal tedbirlerin önemine dikkat çekti. EPDK'nin yaptığı düzenlemelerle faturalandırma katsayısının artırıldığını, bu sayede kaçak kullanımın tespiti ve cezalandırılmasının etkin hale geleceğini ifade etti.
TÜKETİCİLERE MALİYET YANSITILMAYACAK
2026’dan itibaren kullanılmaya başlanacak milli akıllı sayaçlarla, tüketim verilerinin anlık izlenebileceğini belirten Yılmaz, bu sayaçların enerji verimliliğini artıracağını ve tüketicilerin tasarruf yapmasına olanak sağlayacağını söyledi. Akıllı sayaç sistemlerinin altyapı kurulumunun dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda olduğunu ve tüketicilere maliyet yansıtılmayacağını ifade etti.
"ŞEBEKE ALTYAPISININ MODERNİZE EDİLMESİ ÖNEMLİ"
Toplantıda konuşan Elder Yönetim Kurulu Başkanı Barış Erdeniz, Türkiye’nin elektrik tüketiminin 2035 yılına kadar %48 artarak 500 milyar kilovatsaat olmasının öngörüldüğünü söyledi. Elektrik dağıtım sektörünün bugüne kadar devlete 13 milyar dolar katkı sağladığını ve 18 milyar dolarlık yatırımla ekosisteme önemli bir değer kattığını ifade eden Erdeniz, "Son 10 yılda hat uzunluğu 1 milyon kilometreden 1,5 milyon kilometreye çıkarılarak Avrupa’nın ikinci en uzun dağıtım şebekesine ulaşıldı" dedi.
Erdeniz, Türkiye’nin artan enerji talebi ve yenilenebilir enerjiye uyum için şebeke altyapısının modernize edilmesinin önemine vurgu yaparak, "Yeni şebeke stratejisi, sübvansiyonların kaldırılması ve maliyet bazlı fiyatlama, sektörün sürdürülebilirliğini sağlamak için kritik adımlardır" diye konuştu.