Hindistan sineması birbirinden farklı sinema türlerine ev sahipliği yapıyor. Özel yapımlarıyla dikkat çekmesinin yanı sıra her zaman başarılı oyunculara yer vermesi eğlendirirken düşündürmeye odaklanması da dikkat çekici. Hindistan sinemasının eğitici filmlerini merak ediyorsanız, sizin için hazırladığımız listeye göre film seçimi yapabilirsiniz.

1.    Taare Zameen Par (IMDB Puanı: 8.4)

Disleksi yaşayan bir çocuğun hikayesini anlatan bu filmde aile hayatına, okul hayatına, eğitim sistemine ve birbirinden farklı konulara ışık tutuluyor. Özellikle başarılı bir anlatıma alması ve her çocuğun özel olduğunu vurgulaması sebebi ile mesajını izleyeceği doğrudan vermekten çekinmeyen bir film. Bu filmi izlediğinizde hem ebeveynlerin hem de öğretmenlerin nasıl çocukların gelişimini destekleyebileceğini dair bilgi almaya başlıyorsunuz. Kültürel olarak da birçok bilgi sunması sebebiyle bu film en iyi eğitici filmler arasında bulunuyor.

2.    3 Idiots (IMDB Puanı: 8.4)

Sinemasının en önemli yapımlarından birisi olan bu film özellikle eğitim sistemine vurgu yapması sebebiyle son derece ünlü üniversitede geçen hikayede 3 öğrencinin hayatına odaklanıyor ve onların öğrencilik hayatı irdelemeye başlanıyor. Birbirinden farklı eğitim sistemlerine gönderme yapan ve eleştirel bir yaklaşım benimseyen bu film hem geleneksel eğitim sistemini anlatırken hem de eleştirel yapısını muazzam bir şekilde sunuyor.

3.    Super 30 (IMDB Puanı: 7.9)

Özel yapımlardan biri olan bu filmi izlediğinizde hem ücretsiz eğitim sistemine hem de mühendislik okullarına dair sunulan farklı bir anlatımla karşılaşacaksınız. Öğrencilerin zorlu şartlar altında eğitim almaya çalışmasını ve başarılı olmalarını konu alan bu filmde birbirinden farklı hikayeler anlatılıyor. Özellikle eğitimde fırsat eşitliğini savunan ve bu sebeple de farklı perspektifler sunmaya özen gösteren film son derece başarılı.

4.    Chak De! India (IMDB Puanı: 8.2)

2007 yılında seyirciyle buluşan bu film hikayesi ile ön plana çıkan filmler arasında kadın hokey takımının başarıya ulaşmasını anlatırken, kadın ve erkek ilişkilerine de odaklanıyor. Hikaye, eğitici niteliklere sahipken, bir yandan da özellikle spor hayatında yaşanan konulara ışık tutuyor. Farklı olayları izlemek istiyorsanız mutlaka bu filme listenizde yer vermelisiniz. Sporda kadınların nasıl güçlendiğini anlatırken bir yandan da kadınların eğitim sistemine neden dahil olması gerektiğinin altını çizen bu film güçlü performanslara sahip.

5.    Iqbal (IMDB Puanı: 8.1)

2005 yılında seyirciyle buluşan filmin kadrosu son derece güçlü işitme engelli bir gencin hayallerine ulaşmak için nasıl mücadele verdiğini odaklanan film, son derece dokunaklı bir hikaye ev sahipliği yapıyor. Eğitim sisteminin önemini vurgularken, geleneksel eğitim sisteminde karşılaşılan sorunlara da derin bir mesaj vermekten çekinmiyor. Özellikle kriket oyuncusu olmak isteyen ve işitme engeli sebebiyle istediği yere varmakta zorlanan bu karakterin öyküsünü izliyoruz.

6.    Nil Battery Sannata (IMDB Puanı: 8.3)

2015 yılında başarılı kadrosu ve hikaye sistemiyle ön plana çıkan bu film yüksek bir puana sahip bir annenin kızına nasıl okutmak için çabaladığını anlatan ve kızının okumak için hangi konularda mücadele etmesi gerektiğinin altını çizen bir hikaye evreni yaratılıyor. Özellikle gerçek hayatın birçok ülkesine yer verilmesi sebebiyle eğitim sistemi hem eleştiriliyor hem de insanların yaşadığı mücadeleye ve savaşa ışık tutuluyor. Hindistan sinemasının önemli yapımlarından birisi olan bu filmi izlediğinizde çarpıcı bir hikaye ile karşılaşacaksınız.

Başak Burcu En Çok Neye Üzülür, Duygusal Mıdır? Başak Burcu En Çok Neye Üzülür, Duygusal Mıdır?

Muhabir: Sıla Öcal