Sadece simit ve sudan oluşan sofranın başında söz alan bir emekli, yaşadığı ekonomik zorlukları şu sözlerle ifade etti:
“28 yıl çalıştım, bu iktidara vergi ödedim. İnsan onuruna yakışacak bir yaşam istiyorum. Çocuğuma yetişemiyorum, evimi geçindiremiyorum. 2024 yılı emekli yılı dediniz, ama emekliyi ezdiniz. Yeter artık!”

EMEKLİLER MAAŞ VE ASGARİ ÜCRET ARTIŞI TALEP ETTİ

Eyleme, Emeklilikte Yaşa Takılanlar ve Emekliler Federasyonu (EYT-EF) da katıldı. Federasyon tarafından yapılan açıklamada, asgari ücretin 35 bin TL’ye, en düşük emekli maaşının ise 50 bin TL’ye yükseltilmesi talep edildi. EYT-EF Genel Başkanı Arzu Lastikçi, basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Emekliyi tüketip sefalete mahkum ettiniz. Yaptığınız %30 zamla yoksulluğu tescillediniz. Temel ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. 16 milyon emekli ve milyonlarca emekçiyi görmezden geldiniz. Açlık sınırının 20 bini, yoksulluk sınırının 70 bini aştığı bir ülkede yaşıyoruz. Halk burada, devlet nerede?”

“TÜİK VE SGK BİRBİRİNİ İŞARET EDİYOR”

Birleşik Emekliler Sendikası Genel Başkanı Mahmut Şengül ise emekli maaş artışlarının yetersizliğine ve ekonomik politikaların etkilerine dikkat çekti:
“Asgari ücret tiyatrosuna emekliler de eklendi. Bugün açıklanan ücretlerle bırakın yaşamayı, ev kirasını bile karşılamak mümkün değil. TÜİK ve SGK, zam oranlarında birbirini işaret ediyor. TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri gerçeği yansıtmıyor. Emekliler pinpon topu gibi bir kurumdan diğerine savruluyor. Bizler, bu oyunların figüranı değiliz. Devlet kurumlarının ciddiyetle hareket etmesini ve milyonlarca emeklinin yoksulluk sorununa çözüm bulunmasını istiyoruz.”

"ADALET VE EŞİTLİK İÇİN MÜCADELE SÜRECEK"

Eylemde, emekçiler ve emekliler, ekonomik adalet ve insanca yaşam koşulları için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Taleplerinin karşılanmaması halinde kararlılıkla seslerini duyurmaya devam edeceklerini belirttiler.

Kaynak: anka