Emekli muafiyet belgesi almak istiyorsanız, bu yazıyı dikkatle inceleyebilirsiniz. Bu yazıda, emekli muafiyet belgesi ile ilgili olarak detaylı açıklamalarda bulunacağız.

Emekli Muafiyet Belgesi Nasıl Alınır?

Emekli muafiyet belgesi almak isteyenler, başvurularını aşağıdaki yerlere yapmalıdır:

·         İllerde Defterdarlık Gelir Müdürlüğü,

·         İl ive ilçelerde Vergi Dairesi Müdürlüğü,

·         Diğer ilçelerde Mal Müdürlüğü.

Emekli muafiyet belgesi başvurusu için gerekli belgeler şunlardır:

·         Nüfus hüviyet cüzdanı aslı ya da fotokopisi,

·         Çalıştığı iş yerinden alacağı sigortalı işçi olduğunu gösterir belgeler (örneğin, sigortalı işe giriş bildirgesi sureti, SSK Sigortalı Hizmet Dökümü, iş yerinden alınacak çalışma yazısı).

Emekli Muafiyet Belgesi Şartları Nelerdir?

Emekliler, emlak vergisinden muaf olabilirler. Emekliler için bu muafiyetin sağlanabilmesi için birkaç önemli şart vardır:

·         Emeklilerin emlak vergisinden muaf olabilmeleri için, sahip oldukları mülklerin dışında herhangi bir gelirleri olmamalıdır. Bu gelirler arasında; ücret geliri, tarımsal faaliyet gelirleri, menkul ve gayrimenkul gelirleri, sınai ve mesleki faaliyet gelirleri, ticaret gelirleri, faiz ve temettü gelirleri bulunmaktadır. Ama; emekli aylığı, ölüm ve maluliyet aylıkları, dul ve yetim aylıkları gibi sosyal güvenlik kurumlarından alınan gelirler, bu muafiyet kapsamında değerlendirilir.

·         Emlak vergisi muafiyeti, yalnızca gelir getirmeyen mülkler için geçerlidir. Eğer bir emeklinin sahip olduğu arazi, arsa ya da iş yeri gelir getiren bir şekilde kullanılıyor ise, bu durumda emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak mümkün olmayacaktır.

·         Emlak vergisinden muafiyet, yalnızca konutlar için geçerlidir. Bir emeklinin tek konutunun olması durumunda, bu konutu iş yeri olarak kiraya vermesi ya da ticari amaçlar ile kullanması emlak vergisi muafiyetini ortadan kaldırır.

·         Emekliler için yılın belirli dönemlerinde kullanılan; yayla evleri, dağ evleri veya yazlıklar, emlak vergisi muafiyetinden faydalanamaz. Bu tür mülklerin emlak vergisinden muaf olabilmesi için kişinin yılın tamamını bu evde geçirmesi gerekmektedir.

Emeklilerin bu şartlara uygun olmaları halinde emlak vergisinden muaf olmaları mümkündür.

Emekli Maaşından Vergi Kesintisi Yapılır mı?

Emekli maaşlarından çeşitli kesintiler yapılabilmektedir; ama bu kesintiler vergi ya da gelir vergisi kapsamında değildir. Yasalar gereğince; ev hanımları, işsiz olan yetişkin kişiler ve başka bir geliri olmayan emekliler gelir vergisine tabi değillerdir. Emekli maaşlarından yapılan kesintiler şöyledir:

·         Emekli maaşlarından yapılan kesintiler; sağlık hizmetleri, ilaç ve muayene giderleri için uygulanmaktadır. Bu kesintiler, emeklilerin sağlık giderlerini karşılamak amacı ile yapılmaktadır.

TMMOB’den işsizlik ve hak kaybına sert tepki TMMOB’den işsizlik ve hak kaybına sert tepki

·         Emekliliğine ek olarak çalışan emeklilerden, maaşlarının %15'i oranında bir kesinti yapılmaktadır.

·         İcra yolu ile haciz işlemlerine tabi olan emeklilerin maaşlarından %25’e varan oranlarda kesinti yapılabilir.

·         Yanlış hesaplama ya da hata sonucu fazla ödeme yapılan emeklilerin maaşlarından, fazla ödenen miktarın %25'ini geçmeyecek oranda bir kesinti yapılır. Bu kesinti, emeklilerin fazla aldığı ödemeleri düzeltmek amacıyla gerçekleştirilir.

Emeklilerin maaşlarından gelir vergisi kesintisi yapılmamaktadır. Emekliler, emeklilik dönemlerinde aktif oldukları dönemde ödedikleri gelir vergisi ile hak kazanırlar ve bu nedenle maaşlarından yeni bir vergi kesintisi yapılmamaktadır. Ama; yukarıda belirttiğimiz üzere emekli olduktan sonra çalışan ve ek gelir elde eden emeklilerin maaşlarının %15’i oranında bir kesinti uygulanmaktadır.

Emekli Maaşı Kesinti Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Emekli maaşlarından yapılan kesintiler hakkında bilgi almak oldukça basittir ve birkaç farklı yöntemle sorgulama yapılabilir:

·         Emekli maaşınızın alındığı bankadan, maaşınıza yapılan kesintiler hakkında bilgi alabilirsiniz. Banka yetkilileri size detaylı bilgi sağlayabilir ve kesintilerin nedenlerini açıklayabilir.

·         E-Devlet uygulaması üzerinden emekli maaşınızdaki kesintileri detaylı bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.

Muhabir: Gamze Elbüz