Yurt dışına seyahat etmeyi sevenler için pasaport sahibi olmak büyük önem taşır. Pasaport, bir ülkeden diğerine geçişi sağlayan resmi bir belgedir ve farklı türleri bulunmaktadır. Her pasaport türünün kendine özgü avantajları ve özellikleri mevcuttur. Renk açısından da çeşitlilik gösteren pasaportlar arasında yeşil renkteki hususi pasaport öne çıkar. Yeşil pasaport sahiplerine çeşitli avantajlar sunar ve bu avantajların başında 100’den fazla ülkeye vizesiz seyahat edebilme imkanı gelmektedir. Bu sebeple pek çok kişi yeşil pasaport almayı arzu ederken emekli olan kişiler de bu hakka sahip olup olmadıklarını merak etmektedirler. Bu yazıda “emeklilikte yeşil pasaport alınabilir mi?” sorusunun cevabını ele alacağız.

Emeklilikte Yeşil Pasaport Alınabilir Mi?

Yeşil pasaport, sahiplerine pek çok avantaj sunan bir pasaport türüdür ve en çok tercih edilen pasaportlar arasında yer alır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları belirli şartları yerine getirdikleri takdirde bu pasaportu alma hakkına sahiptir. Yeşil pasaport sahiplerine dünya genelinde pek çok ülkeye vizesiz seyahat etme imkanı sağlar. Yurt dışı seyahatlerinde çoğunlukla hava yolu kullanılsa da bazı durumlarda otobüsle seyahat etmek de mümkündür. Bu tür bir yolculuk yaparken de pasaport sahibi olmanın zorunlu olduğunu unutmamalısınız.

Yeşil pasaport ile; Asya, Avrupa, Güney Amerika ve Kuzey Amerika gibi pek çok kıtada yer alan ülkelere vizesiz giriş yapılabilir. Ama; yeşil pasaport almak için belirli koşulları sağlamanız gerekir. Emekliler de bu şartları yerine getirdiğinde yeşil pasaport alma hakkına sahip olabilirler. Bu nedenle emekli olan kişilerin de yeşil pasaport için başvuruda bulunabileceğini belirtmek önemlidir.

Emeklilikte Hangi Belgeler ile Yeşil Pasaporta Başvurulur?

Emekliler gerekli şartları sağladıkları takdirde yeşil pasaport alabilirler. Emekliler için yeşil pasaport başvurusunda gerekli olan belgeler şunlardır:

  • Nüfus cüzdanının aslı
  • Emekli kartının hem aslı hem de fotokopisi
  • Dört adet biyometrik fotoğraf
  • İçişleri Bakanlığı’na hitaben yazılmış pasaport talep dilekçesi
  • Emekli olduğunuz tarih ve kıdemi belirten resmi evrak

Emekliler İçin Yeşil Pasaport Harcı Ne Kadar?

Yeşil pasaport, diğer adıyla hususi pasaport, pek çok avantaj sunarak yurt dışında çeşitli fırsatlardan faydalanmayı sağlar. Hem çalışanlar hem de emekliler gerekli şartları yerine getirdiklerinde bu pasaportu alabilirler. Pasaport başvurularında hem defter ücreti hem de harç bedeli ödenir. Ancak; yeşil pasaport başvurularında sadece defter ücreti ödenmektedir; harç bedeli gerekmez. Hususi pasaport için ödenecek güncel defter ücreti ise 501 TL'dir. Bu ücret, yeşil pasaport için gerekli olan tek mali yükümlülüktür.

Emekli Olunca Yeşil Pasaport İptal Olur Mu?

Emekli olunca yeşil pasaport iptal edilmez. Eğer kişi devlet memuru olarak çalışırken yeşil pasaport alma hakkına sahip ise emekliliğinde de bu hakkı devam eder. Ancak; yeşil pasaportun geçerlilik süresi dolduğunda yenilenmesi gerekmektedir. Emekli olduktan sonra yeşil pasaportunu yenilemek isteyenlerin emeklilik durumunu gösteren belgeler ile birlikte başvuruda bulunmaları yeterlidir. Bu durumda yeşil pasaport yine 5 yıllık bir süre için verilir.

Süper Lig'de 5 hafta sonunda henüz galibiyetle tanışamayanlar Süper Lig'de 5 hafta sonunda henüz galibiyetle tanışamayanlar

Emeklilere Yeşil Pasaport Ne Kadar Süre ile Verilir?

Yeşil pasaport genelde 5 yıllık bir süre için verilmektedir. Bu süre; kamu çalışanları, emekliler ve onların çocukları için standart bir uygulamadır. Memurlar ve emekliler için verilen yeşil pasaportlar diğer gruplar gibi 5 yıl geçerli olacak şekilde düzenlenmiştir. Bu nedenle yeşil pasaport sahipleri, süresi dolduğunda pasaportlarını yenilemeleri gerekmektedir.

Muhabir: Elif Aybike Demir