İzmir'in Bergama ilçesi Kozak Yaylası’ndaki Yukarıbey köyünde yaşayan tarım emekçisi beş kadın tarafından oluşturulan tiyatro topluluğu, oyunlarını ilk defa kendi köyünde sahneledi. Kadınların kendi yazdığı "Doğanın Gözyaşı" adlı oyun, büyük beğeni kazandı. Oyunda rol alan kadınlardan Semiha Atan, "Tiyatro bizi çok geliştirdi. Eskiden 'Kim ne der' diye düşünürdük, şimdi özgüvenimiz yerine geldi. Tiyatro bize bunu verdi. Tiyatro ile mutluyuz" dedi.

"Altın Portakal Film Festivali devam etmeli" "Altın Portakal Film Festivali devam etmeli"

İzmir Büyükşehir Belediyesinin "Köy Tiyatroları Projesi" çerçevesinde oluşturulan topluluğun sergilediği oyunun yönetmenliğini Tuncay Akdeniz, genel sanat yönetmenliğini Vedat Murat Güzel, organizasyon sorumluğunu ise Adem Say üstlendi. Daha önce İzmir’in çeşitli yerlerinde 10 defa sahnelenen oyun bu defa kendi köyündeydi. Oyunu Bergama’nın eski belediye başkanlarından Mehmet Gönenç ile Ekonomist, Yazar Prof.Dr. Kenan Mortan da izledi. 

Kozak Yaylası ve Madra Dağı’nda yaşanan doğa felaketlerinin yanı sıra köy adetlerinin, çam ağaçlarının yaşamlarındaki yerinin anlatıldığı oyunda sahne alan kadınlar, kaleme aldıkları metin ile durmak bilmeyen vahşi madenciliğe olan isyanlarını dile getirdi. "Eskiden sofradan doymadan kalkınca, büyüklerimiz bize, taşın kökünü yiyin derdi, şimdi işte taşın bile kökünü yiyorlar, doymadılar" sözüyle izleyicinin ve özellikle de yöre halkının yüreğine dokunan kadınlar, yörede kirleticilerle yaşanan mücadeleyi de sahneledi.

Kaynak: anka