Denizli Özel Cerrahi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İbrahim Oğuz, gençlerde kalp krizi vakalarının artmasında teknoloji bağımlılığı ve spor yapma alışkanlığının azalmasının önemli bir etkisi olduğunu vurguladı.
"KALP KRİZİ ACİL MÜDAHALE GEREKTİREN CİDDİ BİR DURUMDUR"
Denizli Özel Cerrahi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İbrahim Oğuz, kalp krizinin belirtileri ve gençlerde artan vakalara dair önemli açıklamalarda bulundu. Kalp krizini, kalbi besleyen damarlardaki tıkanıklık nedeniyle kalbin oksijensiz kalması ve dokuların hasar görmesi olarak tanımlayan Dr. Oğuz, bu duruma en sık eşlik eden 5 belirtiyi sıraladı. Göğüs ağrısının en yaygın belirti olduğunu vurgulayan Dr. Oğuz, bunun yanı sıra nefes darlığı, mide bölgesinde yanma, çarpıntı ve baş dönmesinin de görülebileceğini ifade etti. Dr. Oğuz, bu tür belirtiler yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalarının hayati önem taşıdığını belirterek, kalp krizinin acil müdahale gerektiren ciddi bir durum olduğunu hatırlattı.
AĞRI DUYUSU AZALAN HASTALAR KALP KRİZİ GEÇİRDİĞİNİ FARK EDEMEYEBİLİYOR
Kardiyoloji Uzmanı Dr. İbrahim Oğuz, ağrı hissinin azaldığı durumlarda hastaların kalp krizi geçirdiğini fark edemeyebileceğini belirtti. Özellikle diyabet hastalarında ağrı duyusunun azalabileceğine dikkat çeken Dr. Oğuz, "Bazı hastalar nefes darlığı, çeneye veya sırta vuran göğüs ağrıları ya da baygınlık hissi gibi belirtilerle bize başvurabiliyor. Bu durumlarda, kan tahlillerinde kriz değerlerinde yükselme veya kalp grafiğinde bozukluk tespit edersek kalp krizi teşhisi koyup hemen müdahalede bulunmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
GENÇLERDE ARTAN KALP KRİZİ FAKTÖRLERİN ARASINDA EKRAN BAĞIMLILIĞI YER ALIYOR
Kardiyoloji Uzmanı Dr. İbrahim Oğuz, son dönemlerde gençlerde artan kalp krizi vakalarına ilişkin önemli bilgiler verdi. Dr. Oğuz, “Gençlerde kalp krizi, son zamanlarda en çok gündeme gelen ve tartışılan konulardan biridir. Bu konuda oldukça dikkatli olmamız gerekiyor. Özellikle teknolojinin gelişmesiyle birlikte spor yapma alışkanlığının azalması ve ekran karşısında geçirilen sürenin artması ciddi bir risk faktörü oluşturuyor. Bu nedenle bireylerin düzenli spor yapmaları ve ekran sürelerini kısaltmaları gerekiyor. Ayrıca sigara gibi risk faktörü oluşturan alışkanlıklardan uzak durulması büyük önem taşıyor” dedi.