Ancak ekonomik zorluklar nedeniyle nitelikli eğitim almak isteyen beyaz yakalı ailelerin çocukları özel okullardan ayrılmak zorunda kaldı. Son beş yılda yaklaşık 350 bin öğrenci özel okullardan ayrıldı.

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk, özel okulların her yıl haksız eleştirilerin hedefi olduğunu belirterek, “12 bin özel okuldan yalnızca 50’sinin yüksek fiyatları gündeme getirilerek tüm sektör zan altında bırakılıyor. Oysa en pahalı denilen okulların kontenjanlarında bile boş yer yok. Ancak yüksek enflasyon ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle birçok velimiz çocuklarını özel okuldan almak zorunda kalıyor” dedi.

EKONOMİK KRİZ, OKULLARI KAPANMA NOKTASINA GETİRDİ

Zafer Öztürk, son yıllarda yaşanan ekonomik dalgalanmalar ve pandemi gibi sebepler nedeniyle 350 bin öğrencinin özel okullardan ayrıldığını vurguladı. Özel okulların kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Öztürk, “Şu anda özel okullarda 1.5 milyon öğrenci eğitim görüyor ve sektörde 350 bin öğretmen ile toplamda 500 bin kişi istihdam ediliyor. Biz aslında devletin yükünü hafifletiyoruz. Özel okullar olmasa, 1.5 milyon öğrenci devlet okullarına gitmek zorunda kalacak” dedi.

ÖZEL OKULLARIN KONTENJANLARININ YARISI BOŞ KALDI

Bir öğrencinin devlete maliyetinin yıllık 200 bin lira olduğunu hatırlatan Öztürk, velilerin devletten herhangi bir destek alamadığı gibi yüzde 10 ek vergi ödemek zorunda kaldığını söyledi. Özel okulların yüzde 18 vergi ödediğini belirten Öztürk, “Çoğu veli çocuklarını özel okullarda okutmak istiyor ancak ekonomik zorluklar nedeniyle bunu yapamıyor. Bugün özel okulların kontenjanlarının yarısı boş durumda” dedi.

ORTA GELİR GRUBU ÖZEL OKULDAN AYRILIYOR

Ekonomik darboğazdan en çok orta gelir grubunun etkilendiğini ifade eden Öztürk, “Beyaz yakalı çalışanlar ve orta gelir grubuna mensup veliler, özel okullardan ayrılmak zorunda kalıyor. Ayrılanların bir kısmı devlet okullarına geçerken, bir kısmı daha uygun fiyatlı özel okulları tercih ediyor. Türkiye’de artık orta sınıf kalmadı mı? Eğer ekonomik şartlar düzelmezse, özel okullardan ayrılmalar daha da artacak” diye konuştu.

ÖZEL OKULLARA DESTEK VERİLMELİ

Öztürk, özel okul velilerine teşvik verilmesi gerektiğini belirterek, “Dünyanın birçok ülkesinde özel okula giden öğrencilere devlet teşvik sağlıyor. Türkiye’de de özel okullara yönelik mali desteklerin artırılması gerekiyor. Alt yapı harcamalarımız, öğretmenlerimizin ek ders ve etüt saatleri 10 yıl öncesine göre çok daha fazla arttı. Çağın gereksinimlerine ayak uydurmak için daha yüksek pedagojik hedefler belirliyoruz ve bu da mali kaynak gerektiriyor” dedi.

ÜCRET POLİTİKASINDA BÜYÜK FARKLAR VAR

Son beş yılda özel okullarda ücret belirleme kriterlerinin birçok kez değiştirildiğini vurgulayan Öztürk, bazı okullarda ara sınıfların kayıt ücretleri ile 1., 5. ve 9. sınıf kayıt ücretleri arasında 3 kat fark oluştuğunu söyledi. Yönetmelikteki ücret ve hizmet ücretleri ile ilgili kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini belirten Öztürk, “Serbest piyasa koşulları içinde arz-talep dengesi sağlanırsa, sistem kendiliğinden oturur. Veliler, ücret-kalite dengesine göre okul seçebilir” ifadelerini kullandı.

9 AY SONRASININ ÜCRETLERİ BUGÜNDEN AÇIKLANIYOR

Özel okulların şu an 2025-2026 eğitim yılı için ücret belirlediğini aktaran Öztürk, “Şu anda okullar, Eylül 2025’in fiyatlarını açıklıyor. Enflasyon farkını yüzde 5 olarak hesaplıyorlar ancak dokuz ay sonra enflasyon hiçbir zaman yüzde 5 çıkmıyor. Enflasyon karşısında en fazla kısıtlanan iki şey var: ekmek ve özel okul ücretleri. Fırıncılar bile zam yapabiliyor ancak özel okullar yalnızca yılda bir kez fiyat artırabiliyor” dedi.

ÖZEL OKULLAR DERNEĞİ 74 YILDIR EĞİTİM HİZMETİ VERİYOR

Atatürkçü eğitim anlayışıyla 74 yıl önce kurulan Türkiye Özel Okullar Derneği’nin (TÖZOK) düzenlediği 23. Uluslararası Eğitim Sempozyumu, Antalya’da 2 bin 200 eğitim kurumunun katılımıyla gerçekleşti.

ÖZEL OKULLARIN MEB’DEN TALEPLERİ ŞUNLAR:

  • Maliye Bakanlığı, resmi ve özel okullardaki öğretmenlerin SGK prim farklarını eşitlemeli.
  • Özel okul velilerine, bir öğrencinin devlete maliyeti kadar (200 bin TL) destek verilmeli.
  • Özel okullarda yüzde 50’si boş olan kontenjanları, hizmet satın alma yöntemiyle devlet değerlendirmeli.
  • Özel okullarda çalışan öğretmen ve yöneticilere yeşil pasaport hakkı tanınmalı.

ZAFER ÖZTÜRK KİMDİR?

1972 İstanbul doğumlu olan Zafer Öztürk, Bilkent Üniversitesi Siyasal Bilimler, İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı, Yeditepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı mezunudur. Türkolog ve öğretmen olan Öztürk, ileri düzeyde İngilizce, Lehçe ve Boşnakça bilmektedir. Florya Koleji’nin sahibi olup, evli ve dört çocuk babasıdır.

ÖZEL OKULLARIN CİROSU 684 MİLYAR TL’YE ULAŞACAK

Özel okulların 2024 yılı cirosunun 425 milyar TL olduğu, önümüzdeki yıl bu rakamın 684 milyar TL’ye çıkacağı belirtiliyor. Bu gelirin yaklaşık yüzde 60’ı servis, yemek ve diğer giderlere harcanıyor. Öğretmen maaşları, SGK giderleri ve vergiler eklendiğinde özel okullardan asıl kazanç sağlayanın devlet olduğu ifade ediliyor.

ÖZEL OKULLARDA BURS DURUMU NASIL?

Türkiye genelinde özel okullarda 50 bin öğrenci tam burslu, birçok öğrenci ise yüzde 50’ye kadar değişen oranlarda burs alarak eğitim görüyor. Öztürk, “Şehit, yetim, öksüz, depremzede ve başarılı öğrencilerimize okullarımızı açmak vatan borcumuzdur. Bugün burs vermeyen tek bir özel okul dahi yok” dedi.

ÖĞRETMENLERİN ÜCRETLERİ KONUSUNDA AÇIKLAMA

Öztürk, özel okullarda asgari ücretle öğretmen çalıştırıldığı iddialarına ilişkin, “Öğretmen bizim için her şeydir. Asgari ücretle öğretmen çalıştırılmaz. Ancak ekonomik dengeler bozuldu. Devlet, kendi gelirini yüzde 124 artırırken, özel okullara en fazla yüzde 65 zam yapma izni veriyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi