Haber: Esra Nur PERVAN

(TRABZON) - Eğitim Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci, Ortahisar Yol İş Sendikası Ortaokulu’nda yaşanan tartışma sırasında velinin öğretmeni darp etmesine tepki gösterdi. İkinci, "Öğretmenin mesleki saygınlığını, toplumsal statüsünün ülkeyi yönetenler tarafından yükseltilmediği, gözetilmediği koşullarda maalesef öğretmenler ortaya çıkan sorunların müsebbibi olarak görülüyorlar ve hiç olmayacak bir biçimde öğrencilerle, velilerle karşı karşıya kalıyorlar" dedi.

Olay, 21 Nisan 2025 tarihinde Trabzon’un Ortahisar ilçesinde bulunan Yol-İş Sendikası Ortaokulu'nda meydana geldi. Burada görev yapan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni Selami K. iddiaya göre aynı okulda öğrenim gören M.T.’nin babası O.T. tarafından darp edildi. Olayın ardından Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla harekete geçen Ortahisar İlçe Emniyet Müdürlüğü Gülbaharhatun Polis Merkezi Amirliği ekipleri, şüpheli O.T.’yi gözaltına aldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli, savcılıktaki ifadesinin ardından adli kontrol şartıyla Trabzon Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edildi. Hâkimlikçe yapılan sorgunun ardından O.T. hakkında belirli aralıklarla en yakın kolluk birimine imza atma yükümlülüğü getirilerek adli kontrol kararı verildi.

Olayla ilgili açıklamalarda bulunan Eğitim Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci, şiddetin toplumsal bir sorun haline geldiğini ve öğretmenlik mesleğinin saygınlığının, itibarının azaldığını ifade ederek şunları söyledi:

"Öğretmenler ortaya çıkan sorunların müsebbibi olarak görülüyorlar"

"Ortahisar ilçemize bağlı Yol- İş Ortaokulumuzda maalesef hepimiz açısından son derece üzüntü verici hadise yaşandı. Bir öğretmenimiz öğrenci velisi tarafından darp edildi. Şiddet hiçbir şekilde kabul edebileceğimiz bir olay değil. Maalesef ülkemizde şiddet olgusu bir toplumsal sorun haline gelmiş bulunuyor. Özellikle eğitimde, sağlıkta şiddet vakalarının her geçen gün daha da arttığına beraberce tanıklık ediyoruz. Peki, niçin yaşanıyor bu şiddet vakaları, nedeni nedir, nasıl önlenir? Bununla ilgili herkesin sorumluluk duygusu içerisinde bir muhasebe yapması gerekiyor. Kamusal hizmetin özelleştirilmesiyle birlikte okullarda eğitim finansmanı, velilerin karşılaması gereken bir hizmet haline geldikçe öğretmene yönelik şiddetin arttığını görüyoruz. Öğretmenin mesleki saygınlığını, toplumsal statüsünün ülkeyi yönetenler tarafından yükseltilmediği, gözetilmediği koşullarda maalesef öğretmenler ortaya çıkan sorunların müsebbibi olarak görülüyorlar ve hiç olmayacak bir biçimde öğrencilerle, velilerle karşı karşıya kalıyorlar."

"Bakanlık maalesef bu konuda sorunu çözecek adımları uygulamaya sokmadı"

Başkan İkinci, geçen yıl öğrencisi tarafından katledilen öğretmen İbrahim Oktugan’ı hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

"Hatırlarsınız geçen sene 7 Mayıs’ta İstanbul’da yaşı 70’i aşkın bir eğitimcimiz öğrencisi tarafından vurularak öldürülmüştü. Sonrasında kamuoyunun gündemine oturan bütün eğitimcilerin infial olarak gördüğü bir durum açığa çıkmıştı. O dönemde ifade etmiştik mutlak surette eğitimde şiddeti önleyecek tedbirler almak gerekir diye. Bakanlık maalesef bu konuda sorunu çözecek adımları uygulamaya sokmadı, bu sorunun çözümünde öncelikle öğretmenin saygınlığının, itibarının tesis edilmesi gerekir. Eğitimin parasız, ulaşılabilir olması gerekir. Velilerin eğitimin finansmanında kaynak olarak görülmemesi gerekir. Eğitimi ve sağlığı sosyal güvenliği, kamusal hizmetleri bir ticari mal, meta haline getiren anlayışı terk etmemiz gerekiyor çok hızlı bir şekilde. Eğitimin herkes açısından parasız, eşit, ulaşılabilir olması gerekiyor. Eğitimin finansmanında velilerin yükünün kaldırılması gerekiyor öğretmenlik mesleğine saygının öğretmenlerin itibarının, statüsünün geliştirilmesi gerekiyor. Bütün bunları çözdüğümüzde bu toplumsal yaranın tüketilmesi, kapatılması, iyileştirilmesi mümkündür."

 

Kaynak: ANKA