Bu depremlerden 100’ü 1-2, 255’i 2-3, 182’si 3-4 ve 33’ü 4-5 büyüklüğünde gerçekleşti. Şimdiye kadar ölçülen en büyük deprem 4,9 büyüklüğünde oldu.

Depremler, Santorini Adası’nın yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda yoğunlaştı ve derinlikleri 5 ila 25 kilometre arasında değişti.

PROF. ŞENGÖR'DEN VOLKAN UYARISI

Yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, Ege Denizi merkezli depremleri değerlendirerek Santorini Adası’ndaki yanardağa dikkat çekti. Şengör, “Depremlerin derinliği 7 kilometre olarak ölçüldü. Bu beklenilen bir durum. Ancak depremler tam olarak nerede kümeleniyor? O bölgedeki yanardağ zaten aktif. Yalnız orası patlarsa, hepimize Allah’a ısmarladık” ifadelerini kullandı.

Şengör ayrıca, depremlerin türüne ilişkin fay analizlerinin yapılması gerektiğini belirterek, "Buradaki fayların tamamı normal fay. Bunların hepsi tsunami oluşturma potansiyeline sahip. Çünkü deniz tabanında yer değişimi olması gerekiyor. İstanbul'daki fay ise yanal hareketli olduğu için tsunami tehlikesi ancak bir yer kayması olursa meydana gelebilir. Ancak böyle bir durumda bile 7 metreye varan dalgalar oluşabilir" dedi.

SİSMİK HAREKETLER ARTIYOR

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, bölgedeki depremlerin 2.500 kilometrekarelik bir alanda devam ettiğini ve sismik hareketlerin belirgin bir artış gösterdiğini belirtti.

Özel, "Burası, Ege Denizi’nin güneyinde Helenik Yayı ve Afrika Plakası’nın Avrasya Plakası’nın altına daldığı aktif bir bölge. Aslında bu hareketlilik son 2,5 yıldır gözlemleniyor. Akdeniz'de de sürekli kayıt alıyoruz ancak son dönemde bu depremlerin sıklığında artış yaşandı" diye konuştu.

VOLKANİK AKTİVİTEYLE BAĞLANTILI OLABİLİR

Özel, bölgedeki depremlerin tarih boyunca volkanik patlamalarla ilişkilendirildiğini vurgulayarak, "Benzer bir aktivite 2011-2012 yıllarında da kaydedilmişti. Volkanik hareketlilik dönemleri yaşandı. Son yüzyıldaki sismik aktivitelerle volkanik hareketlerin bağlantılı olduğunu biliyoruz. Ancak şu an için bu depremlerin doğrudan volkan hareketliliğini gösterip göstermediğini kesin olarak söylemek mümkün değil" ifadelerini kullandı.

"İSTANBUL VE MARMARA'YI ETKİLEMEZ"

Özel, depremlerin Marmara Bölgesi ile doğrudan bağlantısı olmadığını belirterek, "Türkiye'de acil bir durum görülmüyor. Ancak gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyoruz. Aktivitenin nasıl seyredeceği önemli. Şu an için bu depremler, Girit'in kuzeyi ve Türkiye’nin güneybatısı arasında yer alan bir hat boyunca gerçekleşiyor. Dolayısıyla Marmara Bölgesi’ni doğrudan etkileyecek bir durum yok" dedi.

PROF. ERSOY: "TETİKLEME İDDİALARI YANLIŞ"

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise, Ege’deki depremlerin İstanbul ve Anadolu’nun diğer bölgeleriyle bağlantılı olmadığını vurgulayarak, "Bu depremlerin İstanbul veya Anadolu’nun başka bir noktasını tetiklemesi mümkün değil. Böyle bir iddia tamamen spekülatif ve gerçeği yansıtmıyor" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi