Ege Denizi ve çevresinde meydana gelen yüzlerce deprem sonrası Muğla, Aydın, Denizli, Manisa ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanları, olası riskleri değerlendirmek üzere bir araya geldi. CHP Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek ve CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan koordinesinde İzmir’de acil durum toplantısı düzenlendi.

ART ARDA SARSINTILAR ENDİŞE YARATTI

Ege Denizi'ndeki Santorini Adası ve Kiklad Adaları çevresinde 28 Ocak’tan itibaren yaklaşık 600 deprem meydana geldi. Bu yoğun sismik hareketlilik, hem Türkiye’de hem de Yunanistan’da panik yarattı.

Toplantıya ilişkin açıklamalarda bulunan Gökan Zeybek, Ege Bölgesi'ni etkileyebilecek büyük bir deprem riski olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Ege Denizi’nde meydana gelen yoğun sismik hareketler, bölgemiz için ciddi risk oluşturmaktadır. Yunanistan önlem alırken, Türkiye’de olası bir depreme karşı hazırlıkların yetersiz olduğu görülmektedir.”

Ayrıca 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin yıl dönümüne dikkat çeken Zeybek, 2020 İzmir Depremi sonrası TBMM'de alınan kararlar ve Kahramanmaraş depremlerinden sonra hazırlanan 1412 sayfalık raporun detaylarının değerlendirildiğini belirtti.

DEPREM VERGİSİNE VURGU YAPILDI

Türkiye'de depremle ilgili alınan önlemlere değinen Zeybek, AFAD, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı’nın riskli alanları belirlediğini aktardı. 6.7 milyon riskli konutun 20 yıl içinde dönüştürülmesi gerektiğini belirten Zeybek, Kahramanmaraş depreminde yıkılan 870 bin konuttan sadece 201 bininin teslim edilebildiğini kaydetti.

1999 Marmara Depremi’nden sonra deprem vergisi adı altında toplanan 40 milyar TL’nin kentsel dönüşüm yerine bütçe açıklarını kapatmak için kullanıldığı iddiasına da değinen Zeybek, hükümetin bu süreci daha şeffaf yönetmesi gerektiğini belirtti.

"KENTSEL DÖNÜŞÜMDE EN BÜYÜK ENGEL FİNANSMAN"

1980-2000 yılları arasında hızla kentleşen Türkiye’de, mühendislik hizmeti almadan inşa edilen binaların büyük risk taşıdığını ifade eden Zeybek, bu yapıların kentsel dönüşüme dahil edilmesi gerektiğini vurguladı. Ancak dönüşümün önündeki en büyük engelin yüksek maliyetler olduğunu belirtti:

"Kentsel dönüşüm sürecinde en büyük engel finansman. Emekli maaşıyla geçinen milyonlarca vatandaşın dönüşüm maliyetlerini karşılaması imkansız hale geldi. Bunun için faizsiz ve 15 yıllık bir finansman modeli oluşturulmalı.”

Günümüzde konut kredisi faiz oranlarının yüzde 4’e, Ocak ayı enflasyonunun ise yüzde 5 seviyelerine yükseldiğine dikkat çeken Zeybek, bu durumun vatandaşların kentsel dönüşüme dahil olmasını zorlaştırdığını belirtti.

Deprem riskine karşı alınması gereken önlemler konusunda harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan Zeybek, yetkililerin daha proaktif bir yaklaşım benimsemesi çağrısında bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ