Halk sağlığının korunmasında eczane hizmetleri büyük yer tutmaktadır. Aldıkları 5 yıllık eğitimin ardından eczacı olmaya hak kazanan sağlık çalışanları; ilaçların doğru kullanımı, danışmanlık hizmetleri ve reçeteli ilaçların takibi gibi çeşitli görevler üstlenmektedir. Eczacılar, bunların yanı sıra aşılar ve sağlık taramaları gibi ek hizmetlerle de topluma ve sağlık sistemine katkı sağlamaktadır.

HER ECZACI ECZANE AÇABİLİR Mİ?

29 yaşındaki Eczacı Şeyda Nane, kimlerin eczane açabileceği konusunda TV Nota’ya yaptığı açıklamalarda şunları kaydetti: “Günümüzde eczane açma hakkı çok kısıtlanmış durumda. Yeni mezun eczacılar, iş yeri açmak için çok zorlu bir süreçten geçiyor. 2012 senesinde onaylanan 6197 sayılı kanun, 3 bin 500 kişiye 1 eczane düşecek şekilde düzenleme yapılacağını söylüyor. Her sene şubat ayında ilçelerin nüfus ve eczane sayımı yapılıyor. Eczane açığı varsa o ilçe için kontenjan ayrılıyor.”

“ESKİ MEZUNLAR, MERKEZ İLÇELERDEKİ KONTENJANLARI DOLDURMUŞ DURUMDA”

Nane, ifadelerine “Fakat eski mezun eczacılar mezun olur olmaz ruhsat hakkına sahip oldukları için merkez ilçelerde kontenjanlar dolmuş durumda. Onlar istedikleri yerlere eczane açabilmişken yeni mezunlar bu düzenleme nedeniyle yalnızca kontenjan tanımlanan ilçelere iş yeri açabiliyor. Genellikle doğu bölgelerinde gelişmemiş ilçelerde kontenjanlar mevcut” diye ekledi.

STAJ ZORUNLULUĞU

Şu anda yeni mezun bir eczacının sıfırdan eczane açabilmek için zorlu bir süreçten geçtiğinin altını çizen Nane, “1 sene boyunca yardımcı eczacı olarak staj yapma zorunluluğu var. Stajdan sonra da puan usulüyle, EYS sisteminde açıklanan ilçelere başvuruları sonucunda en yüksek puana sahip olan eczacı, kontenjana yerleşerek kendi iş yerini açma hakkına sahip oluyor. Puanlar da stajları esnasında ilçe katsayısına ve çalıştıkları yıla bağlı olarak biriktirdikleri hizmet puanıdır” dedi.

Muhabir: Filiz Şan