Türkiye, yeme içme sektöründeki yüksek fiyatlarıyla "çok pahalı ülke" konumuna yükseldi. Yapılan araştırmalar, işletmelerin kâr marjlarının artmaya devam ettiğini gösterirken, restoran ve kafe yatırımlarındaki yükseliş dikkat çekiyor.
The Economist tarafından yayımlanan Big Mac Endeksi de bu durumu doğruluyor. Son dört yılda Türkiye'deki Big Mac fiyatları dokuz kat arttı. İsviçre'den sonra dünyanın en pahalı Big Mac’ini Türkiye'de tüketiyoruz.
RESTORAN FİYATLARI AVRUPA’YI GEÇTİ
Dışarıda yemek yemenin maliyeti her geçen gün artıyor. Big Mac fiyatları karşılaştırıldığında;
Avrupa’da ortalama 5 dolar,
Avustralya’da 5 dolar,
Norveç’te 6 dolar,
Hindistan ve Tayvan’da 2-2.5 dolar,
Türkiye’de 6.12 dolar,
İsviçre’de 6.5 dolar olarak belirlendi.
Ekonomist Prof. Dr. Hakan Kara, “Türkiye, ucuz ülke olmaktan çıkıp çok pahalı ülke haline geldi. Dünyada yemek fiyatlarının en çok arttığı ülkeyiz” ifadelerini kullandı.
TAVUK VE ET AYNI FİYATA YAKLAŞTI
Restoranlardaki fiyat farkları da dikkat çekici hale geldi.
Bonfile fiyatı: 750 TL
Tavuk şnitzel fiyatı: 670 TL
Patates kızartması: 250 TL
Tavuk ve kırmızı et arasındaki fiyat farkının neredeyse kapanması, tüketicilerin tepkisini çekiyor.
TÜKETİCİLER FAHİŞ FİYATLARIN FARKINDA
Kafe ve Restoran Fiyatları Algı Araştırması verilerine göre, katılımcıların %88,3’ü kafe ve restoran fiyatlarını aşırı pahalı buluyor, %82,1'i işletmelerin enflasyonu bahane ederek fiyat yükselttiğini ve fırsatçılık yaptığını düşünüyor, tek kişilik ortalama hesap tutarı 350-400 TL arasında değişirken, bazı kişiler 2 bin TL'ye kadar ödeme yaptığını belirtiyor.
İŞLETMELER MASRAFLARIN ARTTIĞINI SÖYLÜYOR
İşletme sahipleri, giderlerinin %200 arttığını ifade ediyor. Artan maliyetler, gıda ve içecek maliyetlerini, personel giderlerini, kira ve faturaları, temizlik ve pazarlama harcamalarını, online yemek platformlarının yüksek komisyon oranlarını kapsıyor. Bu nedenlerle birçok işletmenin kar marjının düştüğü belirtiliyor.
SEKTÖRE OLAN İLGİ ARTIYOR
Kar oranlarının düştüğü ifade edilse de yeme içme sektörüne olan yatırım ilgisi hızla artıyor. Her yıl 5 ila 6 bin restoran, kafe ve lokanta açılıyor. 2020’de toplam işletmeler içindeki payı %4 iken, bugün %8’e yükseldi.