Doğum parası pek çok kişi için merak edilen bir konu. Bu yazıda doğum parası ile ilgili bilgilere değinecek, sizlere bu hususta çeşitli detayları açıklayacağız.

Doğum Parası Almak İçin Ne Kadar Sigortalı Olmak Gerekir?

SGK doğum parası almak için belirli şartların sağlanması gerekmektedir. Sigortalılığın sona erdiği tarihten itibaren 300 gün içinde çocuk doğmuşsa ve sigortalı kadın ya da eşinin analık sigortasından yararlanabilecek erkeklerin doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün prim ödemiş olması gerekmektedir. Bu şartları yerine getirenler doğum parası ödemesinden yararlanabilirler.

SGK Doğum Parası Ne Kadar?

Doğum parası her bir çocuk için canlı doğum koşulu ile ve doğum tarihindeki geçerli tarife üzerinden ödenir. 2024 yılı için doğum parası miktarı 857 TL olarak belirlenmiştir. 2024 yılı itibarı ile asgari ücret ile çalışan bir anne doğum yaptıktan sonra hesaplanan doğum parası miktarı 49.783 TL alabilecektir. Bu ödeme anne adına açılan bir Ziraat Bankası hesabına doğum izninin sona ermesinin ardından derhal yatırılacaktır. Hesaplama 112 gün üzerinden yapılmaktadır.

SGK Doğum Parası Hesaplaması Nasıl Yapılır?

SGK doğum parasının hesaplanması doğum izni sürelerine bağlıdır. Kadın çalışanlar için doğum izni süreleri şu şekildedir:

Futbol maçlarında ölümden dönen futbolcular! Futbol maçlarında ölümden dönen futbolcular!
  • Normal doğumlarda: Doğum öncesi ve sonrası toplamda 112 gün (8 hafta doğum öncesi ve 8 hafta doğum sonrası) izin verilir.
  • Çoğul gebeliklerde: Doğum öncesi izne ekstra iki hafta eklenerek toplam izin süresi 126 gün (18 hafta) olur.

Bu izin süreleri İş Kanunu’nun 55/B maddesi gereğince doğum öncesi ve sonrası izinler çalışıyor gibi kabul edilir ve yıllık izin süresi hesaplamalarına dahil edilir. Ancak; çalışanın kendi isteği ile aldığı ücretsiz izinler bu hesaplamalarda dikkate alınmaz ve hesaplanmaz.

Gebelik sürecinin 32. haftasından itibaren doğum izni kullanılabilirken, çoğul gebeliklerde bu süre 30. haftadan başlar. Yasal olarak gebeliğin 37. haftasından itibaren doğuma üç hafta kala anne adayının doğum iznine çıkması zorunludur.

Doğum parası hesaplamasında bu sürelerin dikkate alınması önemlidir. Doğum parası miktarı belirlenen doğum izni süresine göre hesaplanarak SGK tarafından ödenir.

Sigortadan Doğum Parası Alma Şartları Nelerdir?

Doğum parası alabilmek için bazı şartları yerine getirmek gerekir. Bu şartlar şöyledir:

  • Doğumun canlı bir şekilde gerçekleşmiş olması şarttır.
  • Doğum öncesindeki bir yıl içerisinde en az 180 gün kısa vadeli sigorta primi ödemiş olmanız şarttır.
  • Doğum raporunun başladığı tarihte sigortalı olmanız gerekir.
    1. haftadan itibaren rapor süresince iş yerinde fiilen çalışmamanız gerekmektedir.

Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum parası talebinde bulunmak için öncelikle canlı bir doğum gerçekleştirilmiş olmalıdır. Doğumun ardından çocuğun Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS) içinde resmi olarak kaydedilmesi için ilgili nüfus müdürlüğüne başvurulmalıdır. Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra ise doğum yardımı için başvuru dilekçesi formu doldurulmalıdır. Bu dilekçe ya bizzat elden teslim edilmeli ya da iadeli taahhütlü posta veya kargo hizmetleri aracılığı ile ilgili mercilere gönderilmelidir. Bu adımlar ile doğum parası başvurusu yapılır.

Doğum Parası Alma Süresi Ne Kadar?

SGK doğum parası her üç aylık dönemin sonunda, yani Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarının ilk haftasında ödenir. Örneğin bir aile çocuk parası alacak ise Ocak ayının ilk haftasında kış dönemine ait ödemeyi alır. Nisan ayının ilk haftasında ise ilkbahar dönemine ait ödemeyi alır. Temmuz ayının ilk haftasında yaz dönemine ait ödemeyi ve Ekim ayının ilk haftasında sonbahar dönemine ait ödemeyi alır.

Muhabir: Elif Aybike Demir