Kadın Komisyonu, İstanbul Taksim’de bir otelde düzenlediği basın toplantısında tüm kadınları, fabrikalardan, atölyelerden, ofislerden, plazalardan, belediyelerden, hastanelerden, okullardan ve evlerinden çıkarak meydanlarda buluşmaya çağırdı.

"KADIN YOKSULLUĞUYLA MÜCADELE EDİYORUZ"

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 8 Mart öncesinde emek ve meslek örgütleriyle bir araya gelerek mücadele planı oluşturduklarını belirtti. Kadınların tarih boyunca ayrımcılığa maruz kaldığını vurgulayan Çerkezoğlu, yaşanan ekonomik krizden en çok kadınların etkilendiğini ifade etti.

"Kadın yoksulluğu giderek artıyor, işsizlik rekor seviyelere ulaşıyor ve çalışan kadınlar erkeklere kıyasla daha düşük ücret alıyor. Eşit işe eşit ücret talebimiz ilk sırada yer alıyor. İkinci olarak, kadın cinayetlerinin ve şiddetin arttığı bu süreçte İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkıyoruz ve ILO’nun 190 sayılı sözleşmesinin onaylanması için mücadele veriyoruz. Üçüncü olarak da kadınların görünmeyen emeği olan bakım yükünün kamusal ve sosyal politikalarla azaltılması gerektiğini savunuyoruz. Bu nedenlerle 7 Mart’ta işimizi bırakıyoruz ve alanlarda buluşuyoruz."

"EMEĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ"

DİSK Kadın Komisyonu adına basın açıklamasını okuyan Zuhal Kaynak, kadın emeğinin değersizleştirilmesine karşı mücadele ettiklerini söyledi. Eşit işe eşit ücret talebini vurgulayan Kaynak, kadın cinayetleri ve şiddete karşı mücadele edeceklerini ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için ısrarcı olacaklarını belirtti.

"KADIN YOKSULLUĞU DERİNLEŞİYOR"

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin derinleştiğini, kadın cinayetlerinin arttığını ve hayat pahalılığı nedeniyle kadın yoksulluğunun ciddi boyutlara ulaştığını dile getiren Kaynak, kadınların düşük ücretlere, güvencesiz istihdama ve ayrımcılığa karşı itirazlarını yükselttiklerini söyledi. Kadınların ev içi görünmeyen emeğiyle de mücadele ettiklerini ifade eden Kaynak, 7 Mart’ta her sektörden kadınların işlerini bırakıp alanlara çıkacağını duyurdu.

"GERÇEKLERİ BİLİYORUZ, MÜCADELE EDİYORUZ"

Kadınların yaşadığı sorunların çözümünün giderek zorlaştığını belirten Kaynak, demokrasinin zayıfladığı bir dönemde mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Çalışma hayatında cinsiyet eşitsizliğinin hâlâ devam ettiğini dile getiren Kaynak, kadınların aynı işi yapmalarına rağmen daha düşük ücret aldıklarını hatırlattı.

"KADIN HAKLARI İÇİN TALEPLERİMİZ"

DİSK, kadın haklarının korunması ve çalışma hayatında eşitlik sağlanması için taleplerini şu şekilde sıraladı:

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinden vazgeçilmeli ve 6284 sayılı yasa etkin bir şekilde uygulanmalıdır.

ILO’nun 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi Türkiye tarafından onaylanmalı ve uygulanmalıdır.

Kadın cinayetlerinde haksız tahrik ve iyi hal indirimi gibi uygulamalara son verilmelidir.

Nafaka hakkına yönelik kısıtlayıcı tartışmalara son verilmelidir.

Kadınların bakım emeği yükünü hafifletecek kamusal sosyal politikalar hayata geçirilmelidir.

Kreş, gündüz bakım evleri, hasta ve yaşlı bakım merkezleri yaygınlaştırılmalı ve ücretsiz olmalıdır.

Kadınlara yönelik ayrımcı istihdam politikaları terk edilmeli, güvenceli ve tam zamanlı iş olanakları sunulmalıdır.

Yetki ve karar mekanizmalarında kadınlar için eşit temsiliyet sağlanmalıdır.

Eşit işe eşit ücret politikası uygulanmalı ve denetlenmelidir.

Kadınlar, 7 Mart’ta hakları için meydanlarda olacaklarını ve mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ