DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Özkan Atar, DİSK Yönetim Kurulu üyesi Şükret Sevgener ve DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu’nun yanı sıra DİSK üyesi sendikaların Genel Başkanları, Genel Merkez ve şube yöneticileri ve iş yeri temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda Arzu Çerkezoğlu’nun açıklamaları dikkat çekti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldığı Bloomberg HT yayınında, asgari ücretin düşük olmadığını fakat geçim sıkıntısının olduğunu ifade etmişti.
“BAŞARAMAYACAKLAR!”
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu toplantıda yaptığı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bu ifadeleri üzerine
“Bugün Türkiye'de asgari ücretin yüksek olduğunu söylemek akılla, mantıkla, vicdanla bağdaşır bir ifade değildir. Milyonları açlığa, yoksulluğa mahkûm ederek ekonomik ve siyasi güçlerini büyüteceklerini sananlar bilsinler ki başaramayacaklar”
diyerek tepki gösterdi.
Yüksek enflasyon altında ücretlerin yılda dört kez artırılmasını savunduklarını söyleyerek, işçileri, emekçileri, emeklileri yoksullaştıran tercihlerin ücretleri baskılamaya dönük politikaların terk edilmesi istediklerini ifade eden Çerkezoğlu sözlerine şöyle devam etti,
“Türkiye’de en zengin yüzde 1’in servetinin bütün ülkenin servetinin yüzde 39,5’ini oluşturmasına rağmen büyük servet sahiplerine uygulanacak herhangi bir vergi düzenlemesi akıllarından bile geçmiyor aksine vergideki adaletsizliği büyütecek adımlar atılıyor.”
“GELİRDE ADALET VERGİDE ADALET!”
Gelirde adalet istediklerini vurgulayan Çerkezoğlu, Türkiye işçi sınıfının çoğunun asgari ücrete mahkûm edildiğini ve asgari ücretin bile isteye enflasyona ezdirildiğini vurgulayarak,
“‘Gelirde Adalet Vergide Adalet’ mücadelemizi büyütmeye kararlıyız ve bugün burada sizlerle paylaştığımız DİSK-AR tarafından hazırlanan bu raporumuz da mücadelemizin bir parçası. Raporumuzda özetle asgari ücretin artırılması talebinin bilimsel dayanaklarını ve işçilerin artan vergi ve kesinti yükünü ortaya koyuyoruz."
İfadelerini kullandı.
Konuşmasına devam eden Arzu Çerkezoğlu DİSK’in asgari ücret taleplerini şöyle sıraladı:
- Asgari ücret kapsamının düşürülmesi için toplu pazarlık kapsamı genişletilmeli, sendikal hakların kullanımının önündeki engeller kaldırılmalıdır.
- Asgari ücret yüksek enflasyon dönemlerinde yılda 4 kez belirlenmelidir.
- Asgari ücret tespitinde asgari ücretin ortalama ücret haline geldiği dikkate alınmalıdır.
- Asgari ücret artışında resmi enflasyon oranları değil, kişi başına GSYH artışı esas alınmalıdır.
- Asgari ücret belirlenirken geçim şartları (yoksulluk sınırı) göz önüne alınmalıdır.
- Asgari ücret uluslararası standartlara uygun saptanmalı, işçinin kendisi ve aile birlikte hesaba katılmalıdır.
- En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir.
- Asgari ücret bütün işçiler ve memurlar için ortak saptanmalıdır.
- 2024 asgari ücreti derhal güncellenmelidir.
Asgari ücret istisnasının vergiden değil matrahtan indirim yoluyla uygulanması gerektiğini söyleyen Çerkezoğlu, çağdışı damga vergisinin kaldırılmasını, dolaylı vergi oranlarının düşürülmesini, bu adaletsiz vergilerin vergi gelirleri içinde payının azaltılması gerektiğini de konuşmasına ekledi.
TÜRKİYE AVRUPA’NIN EN DÜŞÜK ASGARİ ÜCRETLİ ÜLKELERİ ARASINDA
Ülkemizde enflasyonun temel sebebinin aşırı dolarizasyon, fahiş şirket (firma) kârları ve çeşitli arz sıkıntıları olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, BİSAM tarafından hazırlanan araştırma raporuna ile ilgili
“Dört kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için hesaplanan yoksulluk sınırı, Mayıs 2024’te 64 bin TL’ye yaklaşmıştır. Yani yoksulluk sınırı, net asgari ücretin 3,7 katıdır. Nisan 2024 itibarıyla asgari ücret, bir ailenin sadece gıda harcamasını kapsayan açlık sınırının altında kalmıştır. Asgari ücret 17 bin TL ilen açlık sınırı Mayıs 2024 itibarıyla 18 bin 484 TL olmuştur. 2024 yılında asgari ücret artışı yapılmazsa 2024 sonunda açlık sınırının 4-5 bin TL altına gerilemesi beklenmektedir.”
İfadelerinin ardından Türkiye’nin Avrupa’nın en düşük asgari ücretli ülkeler arasında olduğuna dikkat çekti.