Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri, Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri ile devlet hastanelerinde görev yapan diş hekimleri, 14 Şubat 2025 tarihinde iş bırakma kararı aldı.
Diş hekimleri, çalışma şartlarının iyileştirilmesini, kaliteli hizmet sunabilmek için gerekli ekipmanların sağlanmasını ve yardımcı personel eksikliğinin giderilmesini talep ediyor.
"SAĞLIK BAKANLIĞI TALEPLERİMİZE CEVAPSIZ KALIYOR"
Sağlık Hizmetleri Sendikası Genel Başkanı Özlem Akarken, yaptığı yazılı açıklamada, diş hekimlerinin uzun süredir artan iş yükü, kötüleşen çalışma koşulları ve mesleklerini icra ederken karşılaştıkları zorluklar nedeniyle seslerini duyurmaya çalıştıklarını ifade etti.
Kalitesiz malzemeler, sık sık arıza yapan cihazlar ve eksik personel nedeniyle verimli hizmet veremeyen diş hekimlerinin, bu durumun hastaların da mağduriyetine yol açtığını belirten Akarken, şunları kaydetti:
"Bugün, diş hekimleri yalnız bırakılmış ve çaresiz bir şekilde çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep ediyor. Biz de onların yanındayız. Ancak, Sağlık Bakanlığı yıllardır taleplerimize kayıtsız kalıyor. Artık sesimizi duyurmak için bir araya geliyoruz. Hekimler, sağlık hizmetlerini aksatan ve mağduriyet yaratan yönetmelik ve genelgelere tabi tutulamaz. Mevzuat, sağlık hizmeti sunulmasını engelleyen bir hale geldi ve çalışanların emeklerinin karşılığını alamadığı bir sisteme dönüştü. Diş hekimlerinin karşı karşıya olduğu en büyük sorunlar arasında artan iş yükü, düşük kaliteli malzeme ve cihaz kullanımı, yardımcı personel yetersizliği ve 4 Elle Çalışma Kuralı’nın uygulanamaması gibi ciddi problemler yer alıyor. Ayrıca, ek ödeme adaletsizliği, mali hak kayıpları ve vatandaşların uzman diş hekimine ulaşmakta yaşadığı zorluklar da diş hekimlerinin huzursuzluğunu artırıyor. Uzun saatler süren görevlerde bu olumsuzluklar, hem sağlık çalışanlarının hem de hastaların sağlığını doğrudan etkileyen unsurlar haline gelmiş durumda."
Sağlık hizmetlerinde verimliliğin artırılması için acil düzenlemeler yapılması gerektiğini vurgulayan Özlem Akarken, diş hekimlerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, hastalara daha iyi hizmet sunabilmek için gerekli malzemelerin sağlanması ve yardımcı personel eksikliğinin giderilmesi gerektiğinin altını çizdi.