“Konuşma sanatı” olarak da bahsedilebilen diksiyon; sözlü iletişim eylemi sırasında konuşacağı dili tanıyarak sesleri, sözcükleri doğru telaffuz etme, vurguları ve duraklamaları doğru yerde kullanma, ses tonunu konunun bağlamına, bulunulan ortama göre ayarlama gibi unsurları barındırmaktadır.
İYİ DİKSİYONUN AVANTAJLARI
İyi bir hitabete sahip olmanın avantajları arasında; kişinin kendini rahat ve güvende hissetmesi, öz güvenli tavırları üzerinde daha iyi taşıyabilmesi, bulunduğu grup içerisinde öne çıkması, ikna konusunda daha kolay sonuç alması ve saygınlık gibi getiriler yer almaktadır.
KÖTÜ DİKSİYONUN DEZAVANTAJLARI
Zihinsel yetersizlik veya işitme engeli dışında değerlendirilmesi gereken; ses atlaması, ses eklenmesi, sesin bozulması ve ses çatlaması şekillerinde kendini gösteren diksiyon bozukluğu, konuşmanın anlaşılmasını zorlaştırmaktadır. Kötü hitabet, karşınızdakinin size karşı olan güven duygusunda sorunlara yol açmaktadır. İnsanlarda olumsuz hisler uyandıran başarısız diksiyon, iletişimde zaman kaybına da neden olmaktadır.
DİKSİYONU GELİŞTİRME YOLLARI
İyi bir diksiyona sahip olabilmek için kurslara gitmek dışında kendi kendinize de yapabileceğiniz birtakım çalışmalar bulunmaktadır. Bunların arasında; çene, dil ve dudak egzersizleri yapmak, tekerlemelerle çalışmak, diyafram egzersizleri yapmak, sesli okumalar yapmak gibi etkinlikler yer almaktadır.