Dijital platformda yayınlanan bir diziyle gündeme gelen Gassallık, Türkiye’de son günlerde en çok merak edilen meslekler arasında yer aldı. Ölüleri yıkayıp son yolculuklarına hazırlayan Gassallar, hem manevi bir sorumluluk üstleniyor hem de mesleklerinin zorluklarını yaşıyor.

"GASSALLIK ONURLU BİR VAZİFE"

Sivas Yukarı Tekke Mezarlığı’nda gassal olarak görev yapan Fatih Turgut, insanların en zor anlarında yanlarında olduklarını belirtti. Turgut, “Gassallık, ölen bir Müslümanı yıkayan kişiye denir. İnsanları temizleyip, giydirip uğurluyoruz. Bu manevi ağırlığı taşımak kolay değil ama görevimizden onur duyuyorum” dedi.

“MESLEK DIŞARIDAN GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ DEĞİL”

Turgut, mesleğin yanlış algılandığını ifade ederek, “İnsanlar bizi işimizden dolayı dışlıyor. Ancak bu işi yapacak sınırlı sayıda kişi var. Biz korkutucu insanlar değiliz; aksine önemli bir vazife yapıyoruz” diye konuştu.

"KADINLAR DA GASSALLIK YAPIYOR"

Sivas’ın kadın gassallarından Nida Başköy, gassallığın toplumda sıcak bakılmayan bir meslek olduğunu dile getirdi. Başköy, “Mesleğimizi öğrenen insanlar bizden uzaklaşıyor. Ancak bu meslek sevmeden yapılamaz. Dizi sayesinde mesleğimiz daha iyi anlaşılabilir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi