En son yaşanan pandemi süreci ve gelişen teknolojinin getirdikleri doğrultusunda dünyanın birçok yerinde farklı iş kollarında uzaktan çalışma modeline geçilmesi, mesai günleri içerisinde olunmasına rağmen seyahat engeli probleminin bulunmaması avantajını da beraberinde getirdi. Bu bağlamda serbest çalışmak isteyenlerin ilgisini çekebileceğini düşünerek derlediğimiz haberimizi faydanıza sunuyoruz.

İşini, bulunduğu yerde sabit kalma zorunluluğu olmadan dünyanın herhangi bir noktasında yapabilmek isteyenleri heyecanlandıran vize türü “dijital göçebe (digital nomad) vizesi”; kişiye, daimi ikamet adresi dışında başka bir ülkede yasal olarak çalışma hakkı tanıyan programdır. Dijital göçebe olarak çalışabilecek bazı meslek grupları şöyle sıralanabilir: Sosyal medya yöneticiliği, içerik üreticiliği, sanal asistanlık, seo danışmanlığı, grafik tasarımcılığı, freelance yazarlık, yazılımcılık, dijital pazarlamacılık, proje yöneticiliği, seslendirme ve editörlük. Çalışma alanları elbette bu kadarla sınırlı değil fakat işinizin uygunluğunu karşılaştırabilmeniz için örneklere göz atmanız yararlı olacaktır.

ÜLKELERİN DİJİTAL GÖÇEBE VİZESİ VERMEK İÇİN ARADIĞI ŞARTLAR

Bu vize programına başvurabilmek adına hepsinde karşımıza çıkan ortak koşul, uzaktan veya serbest çalışma izninin olduğunu gösteren bir iş sözleşmesi ya da benzer nitelikte belge sunulmasıdır. Bunun dışında bazı ülkelerin aradığı temel kriterlerden kısaca şu şekilde bahsedilebilir:

Estonya: Son 6 aylık geliriniz, istenen minimum eşiği karşılamalıdır. İlk ay için en az 4 bin 500 avro finansal kaynağınız bulunmalıdır.

Portekiz: Son 3 aylık geliriniz, Portekiz’deki asgar ücretin en az 4 katına denk olmalıdır. 

İspanya: Bağlı olduğunuz şirketin en az 1 yıldır aktif olması gerekmektedir. İşinizde uzman olduğunuzu kanıtlamanız lazımdır. (Üniversite diploması / Mesleki sertifika / En az 3 yıllık iş deneyimi) Son 3 ayda kazanılan ortalama aylık geliriniz, İspanya’daki asgari ücretin en az 2 katına eş değer olmalıdır. İspanya’da geçerli bir sağlık sigortası yaptırmalısınız.

Bunların yanı sıra tüm bu ülkelerde vizenin onaylanması durumunda geçerlilik süresi çoğunlukla 12 aydır. Almanya, Hollanda ve İtalya’da bu vize programı uygulanmamaktadır. Çekya’nın imkân sağladığı ülkeler arasında ise Türkiye bulunmamaktadır.

Muhabir: Mert Yağız Semerci