Kuşadası Belediyesi, "Depremi Felakete Dönüştüren Sebepler" ve "Ege Bölgesi Depremselliği ve Kuşadası" başlıklı bir panele ev sahipliği yaptı. Panelde, Türkiye'deki yapı stoğunun güvenliği, olası depremlere karşı alınacak önlemler ve Kuşadası’nın deprem risk haritası değerlendirildi.
KUŞADASI’NDA FAY HATLARINA DİKKAT ÇEKİLDİ
Panelde konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Kuşadası Körfezi’nde bulunan fay hatlarının özelliklerine dikkat çekti. Ersoy, "Bu faylar güçlü olmasa da sık sık deprem üretiyor. Sisam Adası’nın kuzeyindeki fay hattının ise doğu-batı doğrultusunda uzandığını ve Kuşadası yerine batıya doğru deprem üreteceğini düşünüyorum" dedi.
Ersoy ayrıca, Ege Bölgesi’ndeki zeminlerin sıvılaşmaya uygun olduğunu belirterek, "Zemin ve yapı birbirine barışık olmak zorunda. Büyük Menderes fay hattı da ayrı bir risk oluşturuyor. Bu iki fay hattı bağımsız depremler üretebilir" şeklinde konuştu.
"YÖNETMELİKLERDE SORUN YOK, UYGULAMALARDA VAR"
ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Canbay, Türkiye’deki deprem yönetmeliklerinde herhangi bir eksiklik olmadığını vurguladı. Ancak uygulamada ciddi sorunlar yaşandığını belirten Canbay, "Doğru yapılaşma, iyi eğitimli mühendisler ve kontrol mekanizmalarının tam işleyişi olmadan depreme karşı önlem almak mümkün değil" dedi.
İMAR BARIŞI ELEŞTİRİSİ
Kuşadası Belediye Başkan Vekili Salim Tümer Apaydın, imar barışı düzenlemesine eleştirilerde bulunarak, Kuşadası Belediyesi olarak bilimsel veriler doğrultusunda depreme karşı bir yol haritası oluşturduklarını söyledi.
YOĞUN KATILIM
Panele, Kuşadası Belediye Başkan Vekili Salim Tümer Apaydın, ODTÜ ve YTÜ’den akademisyenler, İnşaat Mühendisleri Odası temsilcileri, belediye meclis üyeleri ve STK temsilcileri katıldı.