TÜBİTAK, Çin Bilim Akademisi ve Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası’nın işbirliği ile deprem bilimciler Malatya fayında mayıs ayından bugüne çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmanın ilk ayağı Doğanşehir Sürgü olurken ikinci durakları Akçadağ’dı. Ekip burada da çalışmalarını bitirdikten sonra Arguvan Kızık’a geçecek.

Veli Ağbaba: "Tarım ve Orman Bakanı maalesef tarımdan bihaber yaşıyor" Veli Ağbaba: "Tarım ve Orman Bakanı maalesef tarımdan bihaber yaşıyor"

3 yıl süremesi planlanan fay araştırmasının detaylı raporu çalışmanın ikinci ayağından sonra ortaya çıkacak. 

Araştırmalara katılan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Jeolog Doç. Dr Cengiz Zabcı şunları söyledi:

‘’Şu an sizin de bulunduğunuz yer Malatya fayının tam üzer,. 6 Şubat 2023 depremleri ülkemizde çok ağır hem can hem de mal kaybına yol açtı, Depremin ilk olduğu andan beri sürekli sahada ve bilgisayar başında bu deprem etkilerini veya bundan sonra olabilecekler üzerine kafa patlatarak çalışmaya çaba gösteriyoruz. Bunlardan bir tanesi de bu, Malatya fayı üzerinde.’’

Çalışmaların yaklaşık olarak 3 yıl süreceğini belirten Zabcı, amaçlarının 3 senenin sonunda Malatya fayının depremselliği hakkında elde tutulur veriler üretmek olduğunu söyledi.

Editör: Şeyda Aşatır Ermiş