TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşan ve Devlet Denetleme Kurulu’na (DDK) geniş yetkiler tanıyan kanun Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenleme, DDK’ya her kademedeki kamu görevlisini görevden uzaklaştırma yetkisi verdiği için tartışmalara yol açtı. CHP, kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını açıkladı.
DENETİM KAPSAMI GENİŞLETİLDİ
DDK, kamuya yararlı dernekler, vakıflar, kooperatifler, birlikler ve bunların ortaklık ve iştiraklerinde her türlü idari soruşturma, inceleme ve denetleme yapabilecek. Denetçiler, görevleri kapsamında ilgili kurumlarla yazışma yapabilecek, bilgi ve belge talep edebilecek.
KAMU GÖREVLİLERİ GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILABİLECEK
Kurul üyeleri ve denetçiler, denetim sırasında görevde kalmasının kamu zararını artıracağı ya da suç delillerini karartacağı değerlendirilen kamu görevlilerini görevden uzaklaştırabilecek. Görevden uzaklaştırma tedbirine ilişkin gerekçeli yazı, ilgili makamlara iletilecek.
EMEKLİ MAAŞLARINA ZAM YAPILDI
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılan değişiklikle, emeklilere dosya bazında öngörülen en düşük aylık ödeme tutarı 12 bin 500 liradan 14 bin 469 liraya yükseltildi. Zam, 2025 yılı Ocak ödeme döneminden itibaren geçerli olacak.
ELEKTRİK SEKTÖRÜNDE YENİ DÜZENLEMELER
Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), mevcut sözleşmeler kapsamında enerji alış ve satış anlaşmalarını yürütecek ve enerji ithalat-ihracat anlaşmaları yapabilecek.
TMSF’YE KAYYIM ATAMA YETKİSİ
Kanuna eklenen geçici madde ile, terör finansmanı ve suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanması gibi suçlarla bağlantılı şirket ve malvarlıklarına kayyım atanması halinde, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) beş yıl süreyle kayyım olarak görev yapabilecek.