Üzüm, tırnak yeme davranışının ergenlikte ve çocuklukta oldu söylense de çocuklarda özellikle 3 ve 4 yaşlarında başladığını gözlemlediklerini söyledi. Çocukluk döneminde edinilen tırnak yeme alışkanlığının tedavi edilmediği takdirde ergenlik ve yetişkinlik döneminde devam ettiğini ifade etti.

''TIRNAK YEME DAVRANIŞININ ARKASINDA BİRÇOK NEDEN OLABİLİR''

Tırnak yeme davranışı beraberinde tırak etini koparma, ayak tırnaklarını yeme ve ileriki boyutu olan eşya kemirmeye giden bazı süreçlerin de yaşanabildiğini ifade eden Üzüm, bu davranışın çözümü için şunları söyledi: 

''Bu problemli davranışın çözüm bulabilmesi için ebeveynlerinin öncelikle bu davranışın kaynaklarını bulması gerekiyor. Çocuklarda tırnak yeme davranışının arkasında birçok sebep olabilir. Eğer çocuğun dışa vuramadığı baş edemediği duyguları varsa bunları tırnak yiyerek ifade ediyor olabilir çünkü tırnak yeme davranışı aslında bir yansımadır. Aile içerisindeki sorunlar özellikle okul öncesi dönemde çocukların tırnak yeme davranışını tetikleyebiliyor. En çok rastladığımız duygulardan biri de ebeveynlerin aşırı otoriter durumları. Çocuğun ebeveynlere karşı hissettiği ayrılma korkusu veya ebeveynlere karşı olan güvensizliği anne baba ilgisizliği ve çocuğun gelişimine uygun olmayan videolar veya filmler.''

TIRNAK YEME DAVRANIŞINI KAYGI VERİCİ DURUMLAR TETİKLEYEBİLİR

Okul dönemi çocuklarında da özellikle tırnak yeme davranışını sergileyecek kaygı verici durumlar arasında sınav kaygısı, akademik başarı kaygısı, öğrenme korkusu, akran zorbalığı gibi maddeleri sıralayan Üzüm, ''Bahsetmiş olduğumuz gibi çocuğun baş edemediği duygulardan kaynaklanan tırnak yeme davranışı olabileceği gibi çocuğun okuldaki çevresinde veya ailesinde tırnak yeme davranışı sergileyen kişiyi modelliyor olması da nedenlerden biri olabilir'' dedi.

EBEVEYNİN YAPMAMASI GEREKENLER

Bir şeye odaklandığında tırnak yeme davranışı arttığından bahseden Üzüm, çocukların televizyon izlerken bu davranışının daha sık görüldüğünü belirtiyor.

CHP Milletvekili Semra Dinçer: Ankara olarak çok şanslıyız CHP Milletvekili Semra Dinçer: Ankara olarak çok şanslıyız

Üzüm, tırnak yeme davranışı gösteren çocuklara karşı yapılmaması gerekenleri şu şekilde belirtti:

''Çocuklara ceza anlamına gelecek herhangi bir tutumda bulunma ve korkutma, azarlama, zorlama gibi durumlardan uzak durulmalı. Çocuğu ikaz ederek 'elini ağzından çek' gibi söylemler davranışı daha çok tetikleyebilir. Çok sık başvurulan çözüm yollarından biri gibi gözükse de acı oje sürmek davranışına karşı koyamadığı gibi bu tür kimyasallar sağlık açısından oldukça zararlı olabiliyor.''

''DİKKATİNİ BAŞKA YÖNE ÇEKEBİLİRSİNİZ''

Ebeveynlerin çocuklarını tırnak yeme alışkanlığından vezgeçirmesi için yapması gerekenler hakkında da önemli açıklamalar yapan Üzüm, konu hakkında sözlerini şu şekilde sürdürdü:

''3-4 yaşlarında tırnak yeme davranışı başlıyorsa ve 4 yaşından sonra da devam ediyorsa ebeveynlerin bu durumu dikkate alması lazım. Küçük çocuklarda eline o anda başka bir şey vererek dikkatini başka yöne çekebilirsiniz. Örneğin sevdiği bir oyuncağı veya seveceği bir aktiviteyi uygulayarak dikkatini çekebiliriz. Spora teşvik etmek de diğer çözüm yollarından biri. Düzgün ve bakımlı tırnakların onu temiz gösterdiğini söyleyebilir, düzenli olarak birlikte tırnak bakımınızı yapabilirsiniz. Eğer çocuğunuzun tırnak yeme davranışını dikkat çekmek için yaptığını fark ediyorsanız bu gibi durumlarda dikkatinizi çocuğunuza vermemeniz gerekir. Tüm çabalarınıza rağmen çocuğunuz tırnak yeme davranışını sürdürüyorsa bir uzman desteği almak sizin için faydalı olabilir.''

Muhabir: Şeyda Aşatır Ermiş