Ebeveynlerin çocuklarına aktardığı genler, sadece fiziksel özelliklerini değil, aynı zamanda zekâlarını da belirleyen temel faktör olarak beliriyor.
CİNSİYET BABADAN GEÇİYOR ZEKA ANNEDEN
Bilim insanlarına göre, çocuğun cinsiyeti genellikle babadan aktarılan kromozom türü tarafından belirlenirken, zekâ genleri genellikle anneden miras alınmaktadır. Entelektüel yeteneklerin gelişiminden sorumlu genlerin çoğu X kromozomunda bulunmaktadır.
Fareler üzerinde yapılan araştırmalar, ek dozda anne geni alan hayvanların daha büyük beyin yapısına sahip olduğunu ancak daha küçük vücutlara sahip olduklarını göstermiştir.
Genlerin ters yönde aktarılması durumunda ise, farelerin beyinleri küçük ancak vücutları büyük olmuştur. Bu çalışma, kalıtsal genetiğin beyin gelişimini ve bilişsel işlevleri nasıl etkilediğini açıklamaktadır.
Babanın genlerini taşıyan hücreler, limbik sistemin seks, beslenme ve saldırganlık gibi işlevleriyle ilgili bölgelerde yoğunlaşmaktadır. Ancak araştırmacılar, düşünme, planlama gibi en gelişmiş bilişsel işlevlerin gerçekleştiği serebral korteks bölgelerinde ebeveyn hücrelerine rastlamamışlardır.
ZEKANIN YÜZDE 40 İLA 60’I GENETİK FAKTÖRE DAYANIYOR
Bilim insanlarına göre, zekânın yaklaşık olarak %40-60'ı genetik faktörlere dayanmaktadır. Geri kalanı ise çocuğun büyüdüğü çevreye, yetiştirilme tarzına ve yetişkinlik dönemindeki deneyimlerine bağlı olarak şekillenmektedir.